Johannes de Sacrobosco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johannes de Sacrobosco
Sacrobosco elképzelt ábrázolása rézmetszeten (1584)
Sacrobosco elképzelt ábrázolása rézmetszeten (1584)
Született1195[1]
Yorkshire[2][1]
Elhunyt1256 (60-61 évesen)[3][2][4][5][6]
Párizs[2][1][7]
Foglalkozása
IskoláiOxfordi Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Johannes de Sacrobosco témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Johannes de Sacrobosco, másképp Ioannes de Sacro Bosco, később John of Holywood vagy John of Holybush (1195 körül–1256 körül) középkori szerzetes, csillagász, matematikus és tudós, aki a Párizsi Egyetemen(wd) tanított. Értekezés a szféráról (Tractatus de sphaera) című csillagászati bevezetője hosszú ideig meghatározó alapmű volt, amelyet az oktatásban tankönyvként használtak. De sphaera jellemző képet nyújt a középkor utolsó évszázadainak ismereteiről. Matematikusként a hindu-arab számrendszerrel és a húsvét időpontjának meghatározásával is foglalkozott.

Élete[szerkesztés]

Sacrobosco életének részleteiről, eseményeiről nagyon keveset tudunk. Pontos születési éve és helye bizonytalan. Robertus Anglicus 1271-ben azt írta, Sacrobosco Angliában született. Az angol mellett felmerült lehetőségként a skót vagy az ír származás is. Nem jobban dokumentált az a történet, hogy az Oxfordi Egyetemen tanult. 17. századi beszámoló szerint 1221. június 5-én érkezett a Párizsi Egyetemre, de hogy diákként vagy tanítóként, az nem világos. Idővel ott kezdett el matematikai szakterületeken tanítani. Halálával kapcsolatos részletek hasonlóan homályosak. A párizsi Saint-Mathurin kolostorban sírhelyét jelölő latin felirat szerint a húsvétszámítás szakértője (computista) volt:

De Sacrobosco qui computista Joannes
tempora discrevit, iacet hic a tempore raptus.
Tempora qui sequeris, memor esto quod morieris.
Si miser es, plora: miserans pro me procor ora.

Munkássága[szerkesztés]

Algorismus[szerkesztés]

Sacrobosco első műve az Algorismus / De arte numerandi, ami egy rövid bevezetés a hindu-arab számírásba. Pontosan magyarázza el benne, hogyan kell elvégezni a hétköznapi, alapvető számtani műveleteket ‘arab’ számokkal. 1225 körülre, illetve 1230 előttre datálják. Ez a kis tankönyv még háromszáz évvel első megjelenése után is népszerű volt.

Tractatus de sphaera[szerkesztés]

Legismertebb alkotásaként jegyzett Tractatus de sphaera / De sphaera mundi 1230 körül jelent meg, és olvasmányos beszámolót ad a ptolemaioszi világképről. Négy fejezetből áll. Az elsőben a Föld formájával, helyével foglalkozik a gömbölyű világegyetemben. A másodikban az égbolt különféle köreiről szól. A harmadikban leírja az égitestek felmozgását és lenyugvását különböző földrajzi helyekről, míg az utolsó fejezetben a bolygók körforgásáról, mozgásáról, valamint a hold- és napfogyatkozás okairól értekezik. A nyugat-európai egyetemeken csillagászatot tanulók számára még négyszáz évig fontos tankönyv. Jelentőségét, népszerűségét jól mutatja, hogy a könyvnyomtatás időszaka előtt számos kézi másolatot készítettek belőle. Ha eltekintünk a puszta naptáraktól és előrejelzésektől, akkor lényegében az első kinyomtatott (1472) csillagászati szöveg.

Sacrobosco a Föld gömbölyűségét ezen jelenségek alapján vezette le:

  • az induló hajó árboca a hajótest után tűnik el a látótérből
  • keletebbre élőknek a csillagok korábban kelnek és nyugszanak, mint a nyugatiak számára
  • különböző szélességi fokokon más-más csillagokat látunk
De sphaera 16. századi kiadásából

De anni ratione[szerkesztés]

A De anni ratione / Compotus ecclesiasticus című leghosszabb munkája a húsvét dátumának kiszámításáról szól, amelyben Sacrobosco helyesen írta le az akkor használt Julianus-naptár hiányosságait, és a modern Gergely-naptárhoz hasonló megoldást javasolt három évszázaddal annak bevezetése előtt. 1235 környékén adták ki.

Tractatus de quadrante[szerkesztés]

Rövid szöveg, amely a régi kvadráns (quadrans vetus) csillagászati műszer szerkezetét és használatát írja le.

Emlékezete[szerkesztés]

  • A Holdon egy becsapódási kráter (Sacrobosco-kráter) őrzi emlékét.
  • Jana Tichá és Miloš Tichý cseh csillagászok által 1997-ben felfedezett aszteroidát is róla nevezték el. 2021. május 14-én a 14541 Sacrobosco nevet kapta.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c MacTutor History of Mathematics archive
  2. a b c A Short History of Astronomy
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 14.)
  4. VIAF-azonosító
  5. Brockhaus (német nyelven)
  6. AlKindi
  7. Complete Dictionary of Scientific Biography
  8. WGSBN Bulletin Archive (Volume 1, #1). (Hozzáférés: 2021. május 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johannes de Sacrobosco című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Hamel, Jürgen: Studien zur „Sphaera“ des Johannes de Sacrobosco. Leipzig 2014 (Acta Historica Astronomiae; 51)
  • Thorndike, Lynn: The sphere of Sacrobosco and its commentators. – Chicago, Ill. : Univ. Pr., 1949
  • Valleriani, Matteo (szerk.), De sphaera of Johannes de Sacrobosco in the Early Modern Period: The Authors of the Commentaries, Cham (Svájc): Springer Cham, 2020, ISBN 978-3-030-30832-2, doi: 10.1007/978-3-030-30833-9

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]