Jan Brokoff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jan Brokoff
Emléktáblája a Nemzeti Múzeum kőtárában
Emléktáblája a Nemzeti Múzeum kőtárában
SzületettJohann Brokoff
1652. június 23.
Szepesszombat
Elhunyt1718. december 28.
Prága[1][2]
Állampolgárságacseh
Nemzetiségenémet (szász)
HázastársaEliška Spingler
Gyermekeinégy gyermek:
Foglalkozása
  • szobrász
  • faragóművész
  • fafaragó
  • A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Brokoff témájú médiaállományokat.
    SablonWikidataSegítség

    Jan Brokoff alias Johann Brokoff (Szepesszombat, 1652. június 23.Prága, 1718. december 28.) német nemzetiségű cseh szobrász, műhelyalapító. (További névváltozatok: Brockhoff, Prokoff, Prokov — MNL).

    Élete[szerkesztés]

    A szüretelő szent Vencel
    Klášterec nad Ohří allegorikus alakja
    PietàJirkovban

    Cipszer családban született, és az időpontok alapján valószínűsíthető, hogy iskolai-művészi tanulmányait is a Szepességben végezte (MűvLex). 1675-ben kivándorolt Csehországba, és eleinte főleg Nyugat-Csehországban dolgozott. Három évvel később Prágában települt le. Hamarosan keresett művésszé vált és önálló műhelyt alapított, amelyben segédeivel és tanítványaival tömegesen állította elő a változatos témájú szobrokat.

    1692-ben szerzett polgárjogot az Óvárosban (Staré město).

    Feleségétől, Spingler Erzsébettől (csehül: Eliška) négy gyermeke született:

    A két idősebb fiú apja mesterségét folytatta, és Ferdinand Maximilián Brokoff hírneve idővel túlszárnyalta apjáét; őt tartják a legjelentősebb cseh barokk szobrásznak. A harmadik fiú, Antonín Sebastian Brokoff idővel a császár udvari költője lett Bécsben.

    Prágában halt meg; hamvait Vyšehrad temetőjében, a Slavínban helyezték el.

    Munkássága[szerkesztés]

    A legtöbb neki tulajdonított munkáról nem állapítható meg, hogy mennyi benne Brokoff személyes részvétele: egyeseket saját maga mintázott meg, másokat csak tervezett — ezeket főleg Ferdinánd fia faragta készre, de a műhely más tagjai is közreműköd(het)tek elkészítésükben. Ezért többnyire úgy tüntetik fel, hogy az adott szobor „az ő műhelyében készült”.

    1695-ben készítette el a Károly-hídon elhelyezett Pietà szobrot, amelyet 1859-ben átkerült Petřín-hegy alatt épült Borromei Károly kolostorba (Sorores Misericordiae Congregationis S. Caroli Borromei).

    Fő műve Nepomuki Szent János szobra ugyancsak a prágai Károly hídon (MNL); ez a híd egyetlen bronzszobra. Brokoff fából faragta ki, és e makett alapján öntötték. Ugyancsak az ő műhelyéből került ki a Károly híd szoborcsoportjainak több további alakja, amelyeken azonban nagyobbrészt nem Brokoff, hanem Ferdinánd fia dolgozott.

    További munkái:

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
    2. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

    Források[szerkesztés]