Michal Jan Josef Brokoff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michal Jan Josef Brokoff
Nepomuki Szent János
Nepomuki Szent János
SzületettMichael Johann Josef Brokoff
1686. április 28.[1][2]
Klášterec nad Ohří
Elhunyt1721. szeptember 8. (35 évesen)
Prága[1][3]
Állampolgárságacseh
Nemzetiségenémet (szász)
SzüleiEliška Spingler, Jan Brokoff
Foglalkozásaszobrász
A Wikimédia Commons tartalmaz Michal Jan Josef Brokoff témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michal Jan Josef Brokoff (Klášterec nad Ohří, 1686. április 28.Prága, 1721. szeptember 8.) német nemzetiségű cseh szobrász, Jan Brokoff fia.[4]

Származása[szerkesztés]

Cipszer családban született apja 1675-ben vándorolt ki a Szepességből Csehországba (MűvLex). Eleinte főleg Nyugat-Csehországban dolgozott, majd Prágában, az Óvárosban (Staré město) települt le. Ott vette feleségül Eliška Spinglert, önálló műhelyt alapított, és 1692-ben megkapta a polgárjogot. Négy gyermekük született, és közülük a két idősebb fiú, Michal és Ferdinand Maxmilián folytatta apjuk mesterségét.

Néri Szent Fülöp emlékművének mellékalakjai
Néri Szent Fülöp
Szent Ludmilla szobra Vyšehradban

Élete, munkássága[szerkesztés]

A mesterség biztos alapjait apja műhelyében tanulta ki, és pályája elején az ő segédjeként működött. Jellemzően homokkővel dolgozott; abból készült 1709 -ben korai korszakának legjelentősebb darabja, Prágai Szent Adalbert szobra a Károly hídon. Ennek munkálataiban valószínűleg közreműködött a műhely több tagja (így Ferdinánd öccse is), de a szobor döntően az ő műve. A homokkőből faragott szobrot megviselte az idő, ezért a 2010-es években másolatokkal helyettesítették őket. Az eredetit a Nemzeti Múzeum kőtárában(wd) helyezték el.[5]

Érett korszakában a kortársak véleménye szerint műszaki kiválósága felülmúlta apja teljesítményét, de művészi színvonala nem érte el Ferdinand Maxmilián Brokoff ét. Apja halála (1718) után rövid időre átvette a családi műhely vezetését, majd továbbadta azt Ferdinand öccsének.

A műítészek úgy tartják, hogy alkotásai Ferdinandénál kevésbé körüljárhatóak. Szobrainak tartása kissé feszült, a kifejező erő jóformán az arckifejezésekben összpontosul.

Fontosabb munkái:

Prágában halt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • MűvLex: Művészeti lexikon I. (A–E). Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981. 307. o.
  • hmn: hmn: Michael Brokoff