Slavín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Slavín
Közigazgatás
OrszágSzlovákia
TelepülésPozsony
VárosrészPozsonyi I. járás
Létrejötte1960
Földrajzi adatok
Területe10.000 m²
Elhelyezkedése
Slavín (Pozsony)
Slavín
Slavín
Pozíció Pozsony térképén
é. sz. 48° 09′ 14″, k. h. 17° 05′ 59″Koordináták: é. sz. 48° 09′ 14″, k. h. 17° 05′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Slavín témájú médiaállományokat.

Slavín a szovjet katonák emlékműve és Pozsony egyetlen működő háborús temetője.

A temető 1957 és 1960 között épült, az ünnepélyes átadásra a város Vörös Hadsereg általi elfoglalásának 15. évfordulója alkalmából, 1960. április 3-án került sor. A komplexum tervezője Ján Svetlík szlovák szobrász és építész volt. 1962-ben Slavínt Csehszlovákia nemzeti kulturális műemlékévé nyilvánították.

Hat tömegsírba és 278 egyéni sírba temették el a Vörös Hadsereg 6845 katonáját, akik a második világháború idején, 1945 áprilisában vesztették életüket a városért és Nyugat-Szlovákiáért vívott harcokban.

Helyszín[szerkesztés]

Slavín a Kis-Kárpátok lábánál található, és Pozsony egyik turisztikai látványossága. Elhelyezkedéséből adódóan kedvelt kilátó is, hiszen teraszáról gyönyörű kilátás nyílik egész Pozsonyra.

Ján Svetlík terve egy vállalkozói és művészcsoport együttműködésével jött létre: Bártfay Tibor, Jozef Kostka, Rudolf Pribiš, Ján Kulich, Ladislav Snopek, Alexander Trizuljak, Juraj Kren és Dezider Casti közreműködésével.

A teljes terv figyelembe vette az elesett katonák meglévő sírjait. Az uralkodó obeliszkhez közeledve, hatalmas lépcsőfokok vonzzák a figyelmet, a sírok sorait saját emlékmű díszíti. Ez fokozza a központi főemlékmű hatását. A teljes komplexum tengelye úgy van beállítva, hogy közvetlenül mögötte Pozsonyra nyílik a panoráma.

Az emlékmű[szerkesztés]

Az emlékmű központi része egy díszterem (ravatalozó), melynek eleme egy 39,5 m magas, obeliszk alakú szobor. Tetején Alexander Trizuljak szlovák szobrász szobra áll, amely egy zászlót kitűző szovjet katonát ábrázol.

A díszterem márvánnyal bélelt kazettás bejárati ajtaját kívülről Rudolf Pribiš bronz domborművei díszítik, felidézve a második világháború viszontagságait. A csarnok falain a szlovák városok nevei és a Vörös Hadsereg általi elfoglalásuk dátumai vannak vésve. Ezenkívül a falon egy sírfelirat is található, amely a következőképpen szól:

Ty, ktorý vchádzaš sem odožen bôľ a súcit
nech kropky tvojich sĺz nezvonia o mohyly
za hrdosť človeka za život ľudstva súci
za tvoju jasnú tvár my smrť sme podstúpili,

Te, aki a fájdalomtól és az együttérzéstől félve lépsz be ide,
ne hagyd, hogy könnyeid cseppjei a halmokon csengjenek,
az emberi büszkeségért, az emberek méltó életéért,
ragyogó arcodért haltunk meg.

A főemlékmű környéke tele van a 20. század számos szlovák szobrászának: Ladislav Snopek, Bártfay Tibor, Ján Kulich, Jozef Kostek és Ján Svetlík alkotásaival.

A komplexum 10 000 négyzetméteres, területén Ján Kulich Po boji (Harc után), Bártfay Tibor Nad hrobom spolubojovníka (A harcostárs sírjánál), Súsošie vďaky (A hála szobra) szobrai találhatók.) Jozef Kostka alkotása, a temető bejáratánál pedig Ladislav Snopek Prísaha na bojovú zástavu (Fogadalom) emlékműve áll.

Slavín az a hely, ahol a szocialista Csehszlovákiába látogatva minden külföldi delegációnak illett meglátogatnia, hogy tisztelegjen az elesettek előtt. Manapság Slavínt gyakran nem hivatalosan, de többnyire a volt Szovjetunió országaiból látogatják.

Jelentős események[szerkesztés]

  • 2005-ben Slavínt meglátogatta Vlagyimir Putyin orosz elnök[1] szlovákiai látogatása alkalmából George Bushsal folytatott találkozó keretében, majd öt évvel később utódja, Dmitrij Medvegyev[2] is a temetőben tartózkodott.
  • Április 4-én, Pozsony Vörös Hadsereg általi elfoglalásának évfordulóján itt kerül sor a szovjet katonák emlékének szentelt megemlékezésre. Az ünnepségen hagyományosan Szlovákia elnöke is részt vesz.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2015-ben, Pozsony felszabadításának 70. évfordulóján járt a komplexumban.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. President Putin to visit Slavin monument, 2012. január 7. [2012. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Medvedev si po Slavíne vypočul Alexandrovcov a odletel do Prahy (szlovák nyelven). Pravda, 2010. április 7. (Hozzáférés: 2014. április 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Slavín című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Szovjet hősi emlékmű-szoborcsoport (1.) Köztérkép (magyarul)
  • Slavín Slovakia.travel (magyarul)
  • Slavín Visitbratislava.com (angolul)
  • Danica Janiaková: Prechádzky po Bratislave: ilustrovaný sprievodca. Bratysława: Perfekt, 2004.
  • Martin Kusý: Architektúra na Slovensku. Bratysława: SFVU Pallas, 1971