Jéhu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jéhu

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 841 Kr. e. 814
ElődjeJórám
UtódjaJóáház
Születetti. e. 876[1]
Szamária
Elhunyti. e. 814 (61-62 évesen)
Szamária
NyughelyeSzamária
ÉdesapjaJehoshaphat
GyermekeiJóáház izraeli király
A Wikimédia Commons tartalmaz Jéhu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jéhu (héberː יֵהוּא), az Izraeli Királyság uralkodója a Kr. e. 9. században. 28 évig ült a trónon. Uralkodása eseményeinek fő forrása a királyok 2. könyvéből származik.[2]

Elődje, Jórám izraeli király idejében a hadsereg vezére volt. Isten utasítására Elizeus próféta azzal bízta meg, hogy semmisítse meg a bálványimádó Akháb király dinasztiáját és maga üljön Izrael trónjára.[3] Ő és utódai azután közel 100 évig uralmon maradtak, ezzel a leghosszabban uralkodó dinasztia voltak az északi királyságban.

Jéhu és követei tisztelegnek és adóznak III. Sulmánu-asarídu asszír uralkodó előtt

A pogány szent helyeket lerombolta és a Baál papjait csellel meggyilkoltatta (azt állítva, hogy áldozni fog Ba'alnak, összehívta őket egy helyre, a távolmaradókat életveszélyesen megfenyegetve, majd az áldozat utáni lakomán katonáival megölette őket), de az aranyborjú imádatát meghagyta az országban, így felelős volt a nép bálványimádásáért.

Az arámiak a királyságának a Jordán (folyó)tól keletre eső részeit elfoglalták tőle. Jéhu adót fizetett III. Sulmánu-asarídu asszír uralkodónak (amelyet a Kalhuban megtalált Fekete Obeliszk gravírozása is ábrázol), valószínűleg azért hogy megszerezze ennek az erős birodalomnak a támogatását az arámi Hazaél, Damaszkusz királya ellen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://timeline.biblehistory.com/event/jehu
  2. Biblia 2 Királyok 9–10. rész
  3. Kir. II. 9:10

Források[szerkesztés]

  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest
  • Seventh-Day Adventist Bible Dictionary, Washington D.C., 1960

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jehu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.