Jéhu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jéhu
Jehu.jpg

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 841 Kr. e. 814
Elődje Jórám
Utódja Jóáház
Született i. e. 9. század
Szamária
Elhunyt i. e. 814
Szamária
NyughelyeSzamária
Gyermekei Jóáház izraeli király
A Wikimédia Commons tartalmaz Jéhu témájú médiaállományokat.

Jéhu, az Izraeli Királyság uralkodója a Kr. e. 9. században.

Elődje, Jórám izraeli király idejében a hadsereg vezére volt. Isten utasítására Elizeus próféta azzal bízta meg, hogy semmisítse meg a bálványimádó Akháb király dinasztiáját és maga üljön Izrael trónjára.[1] Ő és utódai azután közel 100 évig uralmon maradtak, ezzel a leghosszabban uralkodó dinasztia voltak az északi királyságban. Jéhu 28 évig ült a trónon.

Jéhu és követei tisztelegnek és adóznak III. Sulmánu-asarídu asszír uralkodó előtt

A pogány szent helyeket lerombolta és a Baál papjait csellel (azt állítva, hogy áldozni fog Ba'alnak, összehívta őket egy terembe a távolmaradókat életveszélyesen megfenyegetve, majd az áldozat utáni lakomán katonáival leöldöstette őket) meggyilkoltatta, de az aranyborjú imádatát meghagyta az országban, így felelős volt a nép bálványimádásáért.

Az arámiak a királyságának a Jordán (folyó)tól keletre eső részeit elfoglalták tőle. Jéhu adót fizetett III. Sulmánu-asarídu asszír uralkodónak (amelyet a Kalhuban megtalált Fekete Obeliszk gravírozása is ábrázol), valószínűleg azért hogy megszerezze ennek az erős birodalomnak a támogatását az arámi Hazaél, Damaszkusz királya ellen.

Források[szerkesztés]

  1. Kir. II. 9:10
  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest
  • Seventh-Day Adventist Bible Dictionary, Washington D.C., 1960.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jehu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.