I. Jeroboám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Jeroboám
Jeroboam I.jpg

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 931 – Kr. e. 910
Elődje Salamon
Utódja Nádáb
Életrajzi adatok
Született nem ismert
Elhunyt Kr. e. 910
Házastársa nem ismert
Gyermekei Abija, Nádáb
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Jeroboám témájú médiaállományokat.

I. Jeroboám, izraeli király. Salamon idejében ő volt a teherhordozók főfelügyelője. Egy próféta azonban azt mondta Jeroboámnak, hogy a király halála után ő lesz az uralkodó 10 törzs fölött, mert az ország ketté fog szakadni. Mikor erről tudomást szerzett Salamon, Jeroboámot meg akarta öletni, aki Egyiptomba menekült. Salamon halála után fia, Roboám következett a trónon.

A szakadás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miután Roboám kegyetlen ígéreteivel maga ellen fordított Izrael 12 törzse közül tízet, azok külön királyságot alapítottak az ország északi felén, az Izraeli Királyságot, uralkodójuknak pedig Jeroboámot tették, így Roboám csak a déli országrész, a Júdai Királyság uralkodója lett.

A hanyatló uralkodás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel Jeruzsálem, a hajdani Izrael fővárosa Júdához tartozott, Jeroboám Szikem után Peniélt, majd Tircát tette meg országa fővárosává. Mikor az emberek kezdtek átjárni Jeruzsálembe a templomba imádkozni, a király félt hogy elveszik a hűségük, ezért Dánban és Bételben aranyborjúkat állíttatott fel, hogy azokat imádják. Emiatt egy próféta megátkozta, és nagyobb fia, Abija meghalt. I. Jeroboám halála után kisebbik fia, Nádáb követte a trónon.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bibliai nevek és fogalmak. Primo Evangéliumi Kiadó, Budapest, 1988. 108.
  • Szent Biblia – azaz Istennek Ó és Új Testamentomában foglaltatott egész Szent Írás, magyar nyelvre fordította Károli Gáspár, Magyar Bibliatársulat, Budapest, 2001, ISBN 963-300-857-3