Roboám júdai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roboám
"Az én kisujjam is vastagabb apám derekánál." 2 Krón. 10,10
"Az én kisujjam is vastagabb apám derekánál." 2 Krón. 10,10

Júdai Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 930Kr. e. 913
Elődje Salamon
Utódja Abijja
Született i. e. 972
Jeruzsálem
Elhunyt i. e. 914 (58 évesen)
Jeruzsálem
Gyermekei Abijja júdai király
Édesapja Salamon zsidó király
Édesanyja Naamah

Roboám (más néven: Rehábeám) a Júdai Királyság első uralkodója a Kr. e. 10. században.

Salamon király halála után annak egyik ammonita feleségétől való fia, Roboám következett a trónon. Miután ő a kegyetlen ígéreteivel maga ellen fordított Izrael 12 törzse közül tízet, azok külön királyságot alapítottak, uralkodójuknak pedig Jeroboámot tették, így ő csak a déli országrész, Júda királya maradt. Roboám ekkor mintegy 180 ezer embert gyűjtött össze Júda és Benjámin törzséből, hogy megtámadja és megszállja az elszakadt országrészt.[1] Ám ekkor Sámaja próféta által figyelmeztetést kapott Istentől, hogy ezt ne tegye, ő pedig engedelmeskedett a figyelmeztetésnek. "Én akartam így" [2]- vagyis Jahve - Salamon bűne, továbbá a zsidó nép bűne miatt, azt akarta, hogy az ország szétváljon.

Roboám 17 évig volt uralmon. Kezdetben Jahve-t szolgálta, de később istentelen lett, és a pogány áldozati helyeket tolerálta az országában.

Uralkodásának későbbi éveiben az Izraeli Királysággal hosszú ideig háborúzott. Közben I. Sesonk egyiptomi fáraó megtámadta az országát, és több jelentős júdai várost elhódított tőle[3] és Jeruzsálemet is kifosztotta. A jeruzsálemi templomból elrabolt értékek, többek között Salamon aranypajzsai[4] mind Egyiptomba kerültek. A frigyládát azonban a júdeaiaknak sikerült megmenteni.

Roboámnak 18 felesége, 60 ágyasa, 28 fia és 60 lánya volt.[5]

Források[szerkesztés]

  1. 1. Kir. 12:21
  2. 1. Kir. 12:24
  3. Krón. II. 12. rész
  4. Biblia; Királyok könyve 14:26
  5. 2. Krón. 11:21
  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roboam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.