Omri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Omri
Omri Rex.jpg

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 880 – Kr. e. 874
Elődje Tibni
Utódja Akháb
Született i. e. 10. század (3015 éves)
Gyermekei Akháb

Omri, az Izraeli Királyság uralkodója a Kr. e. 9. században.

Omri-t a Biblián kívül a mésa-sztélé és a Kalhuban talált Fekete Obeliszk is említi.

Éla király idejében a hadsereg tisztje volt és a filiszteusokkal háborúzott, mikor Zimri megölette Éla királyt, és maga ült a trónra. Omri és serege ekkor fellázadt Zimri ellen, és a főváros, Tirca ellen vonultak. Amikor Zimri látta hogy a várost bevették, magára gyújtotta a palotát és öngyilkos lett. A nép egyik része ezután Tibnit, másik része Omrit akarta királyának. Tibnit ki is kiáltották királlyá, de nem uralkodhatott rendesen, ugyanis Omri ellenkirályként lépett fel ellene, és a nép, amely követte, idővel erősebbnek bizonyult, és győzött. Tibni - nem tudni miért - pár év múlva meghalt és Omrié lett a királyi trón.

Uralkodása alatt az ország megerősödött. Moáb országát leigázta és adót fizettetett vele, Főníciával pedig szövetséget kötött. Fiának, Akhábnak a türoszi király lányát vette feleségül. A főníciaiakkal való kapcsolata nyomán a Baál és Asera bálványistenek imádása még inkább elterjedt az országában. Omri a Biblia szerint istentelen és igen bűnös uralkodó volt.

Ő alapította meg Szamáriát, és az ország fővárosát a korábbi Tircából ide tette át. Szamária központja a dombtetőn álló palotanegyed volt. A palotát és a körülötte levő udvart védőfallal látta el. A város további kiépülése utódainak uralkodásához kapcsolódott.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest
  • Seventh-Day Adventist Bible Dictionary, Washington D.C., 1960

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Omri című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.