Omri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Omri
Omri Rex.jpg

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 880 Kr. e. 874
Elődje Tibni
Utódja Akháb
Született i. e. 10. század
Elhunyt i. e. 9. század
Szamária
Gyermekei Akháb

Omri, az Izraeli Királyság uralkodója a Kr. e. 9. században.

Omri-t a Biblián kívül a mésa-sztélé és a Kalhuban talált Fekete Obeliszk is említi.

Éla király idejében a hadsereg tisztje volt és a filiszteusokkal háborúzott, mikor Zimri megölette Éla királyt, és maga ült a trónra. Omri és serege ekkor fellázadt Zimri ellen, és a főváros, Tirca ellen vonultak. Amikor Zimri látta hogy a várost bevették, magára gyújtotta a palotát és öngyilkos lett. A nép egyik része ezután Tibnit, másik része Omrit akarta királyának. Tibnit ki is kiáltották királlyá, de nem uralkodhatott rendesen, ugyanis Omri ellenkirályként lépett fel ellene, és a nép, amely követte, idővel erősebbnek bizonyult, és győzött. Tibni - nem tudni miért - pár év múlva meghalt és Omrié lett a királyi trón.

Uralkodása alatt az ország megerősödött. Moáb országát leigázta és adót fizettetett vele, Főníciával pedig szövetséget kötött. Fiának, Akhábnak a türoszi király lányát vette feleségül. A főníciaiakkal való kapcsolata nyomán a Baál és Asera bálványistenek imádása még inkább elterjedt az országában. Omri a Biblia szerint istentelen és igen bűnös uralkodó volt.

Ő alapította meg Szamáriát, és az ország fővárosát a korábbi Tircából ide tette át. Szamária központja a dombtetőn álló palotanegyed volt. A palotát és a körülötte levő udvart védőfallal látta el. A város további kiépülése utódainak uralkodásához kapcsolódott.

Források[szerkesztés]

  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest
  • Seventh-Day Adventist Bible Dictionary, Washington D.C., 1960

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Omri című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.