Indiai ollóscsőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Indiai ollóscsőrű
Skimmer1.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Ollóscsőrűmadár-félék (Rynchopidae)
Nem: Rynchops
Faj: R. albicollis
Tudományos név
Rynchops albicollis
Swainson, 1838
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Indiai ollóscsőrű témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Indiai ollóscsőrű témájú kategóriát.

Az indiai ollóscsőrű (Rynchops albicollis) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjéhez, ezen belül az ollóscsőrűmadár-félék (Rynchopidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

India, Banglades, Mianmar, Nepál, Pakisztán területén honos. Feltehetően már kipusztult Kambodzsából. Már kipusztult Kínából és Laoszból. Vannak kóborló példányok Iránban és Ománban. Az indiai ollóscsőrű jelenléte bizonytalan Thaiföldön és Vietnamban. A mocsarak lakója.

Megjelenése[szerkesztés]

Az alsó csőrkávája nagyobb, mint a felső csőrkávája, az mind a három ollóscsőrűt megkülönböztet a többi madártól. Hosszú, hegyes szárnya és villás farka van. Mind az amerikai mind az afrikai mind az ázsiai faj hasonlítanak egymásra, csak tollruhájuk egyes részleteiben és csőrük formájában fedezhetünk némi különbséget.

Életmódja[szerkesztés]

Hallal táplálkozik, egy speciális halásztechnikával kapja el a halat, alacsonyan, a vízfelszín közelében száll, miközben nyitott csőrének alsó kávájával szántja a vizet. Amikor a halba ütközik, fejét leszegi, csőrét rácsapja a zsákmányra, amelyet azonnal, egészben nyel le. Erős nyaka jól bírja a halakkal való ütközést, de a madárnak halászat közben a röptét is a célhoz kell igazítania: mivel a víz színéhez rendkívül közel száll, szárnycsapásaihoz csak a teste fölötti teret használja.

Szaporodása[szerkesztés]

Nagy kolóniákban költenek: a tojók a part homokjába vájt fészekbe 3-4 barna foltos tojást raknak. A kotlás szinte kizárólag a tojóra hárul. A tojásból kikelő csőrének alsó és felső kávája még egyforma hosszúságú, csak növekedésük során, fokozatosan alakul ki a fajra jellemző, ollós csőr.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

Az indiai szubkontinensen a folyók lecsapolása fenyegeti. Az IUCN vörös listáján a sebezhető kategóriában szerepel.

Források[szerkesztés]