Karibi ollóscsőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Karibi ollóscsőrű
Rynchops niger4.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Gruae
Csoport: Gruimorphae
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Ollóscsőrűmadár-félék (Rynchopidae)
Nem: Rynchops
Faj: R. niger
Tudományos név
Rynchops niger
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák

Kormos ollóscsőrű madár

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Karibi ollóscsőrű témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Karibi ollóscsőrű témájú médiaállományokat és Karibi ollóscsőrű témájú kategóriát.

A karibi ollóscsőrű vagy kormos ollóscsőrű madár (Rynchops niger) a madarak (Aves) osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül az ollóscsőrűmadár-félék (Rynchopidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Észak-, Közép- és Dél-Amerika csendes- és atlanti-óceáni partvidékén. Dél-Amerikában nagyobb folyók mentén a szárazföld belsejében is megtalálható.

Alfajai[szerkesztés]

Hatalmas elterjedési területén belül három alfaja található meg.

  • Rynchops niger niger – Észak-Amerika atlanti-óceáni partvidékén, valamint a csendes-óceáni oldalon Kaliforniától délre egészen Ecuadorig költ. Vonuló alfaj, az északi részeken költő madarak télire délebbi területekre vonulnak.
  • Rynchops niger cinerascensDél-Amerika északi és északkeleti részén valamint az Amazonas-medence területén fészkel.
  • Rynchops niger intercedens – Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékén honos, délre egészen Argentína középső részéig megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

A tojó hossza 35 centiméter, a hím hossza 45 centiméter; a tojó súlya 250 gramm, a hím súlya 350 gramm; szárnyfesztávolsága 90-120 centiméter. Háta és szárnyának felső felülete fekete, hasa és a szárny alsó felülete fehér. A fej teteje fekete, a homloki rész fehér. Hosszú és keskeny szárnya van. Csőre piros, de vége felé megsötétedik. Az alsó csőrkáva nagyobb mint a felső. Az ollóscsőrűek – a madarak körében egyedülálló módon – függőleges pupillával rendelkeznek, amely világosban vékony réssé húzódik össze, azonban szürkületkor, vadászat közben kitágul, hogy több fény juthasson be rajta.

Életmódja[szerkesztés]

Társas madár, kolóniákban költ, a táplálékkeresést egyedül végzi. Könnyedén, állandó lapos szárnycsapásokkal, szorosan a vízfelszín felett repül, miközben hosszabb alsó csőrkávájával kimeri zsákmányát a vízből. Ekkor úszóhártyás lábát a testéhez szorítja. Táplálékát kisebb halak és rákok alkotják.

Csőrével felszántja a vízfelszínt táplálkozás közben

Szaporodása[szerkesztés]

A madár, az ivarérettséget 3-4 éves korban éri el. A költési időszak májustól októberig tart. Évente többnyire egyszer költ. A tojó egy csupasz talajmélyedésbe rakja 2-5 piszkosfehér tojását, ezeken sötétbarna foltok találhatók. Mindkét szülő kotlik 22-24 napig. A fiatal madarak 30-35 nap után repülnek ki.

Tojása és fiókája

Rokon fajok[szerkesztés]

A karibi ollóscsőrűnek csupán két közeli rokona van: az afrikai ollóscsőrű (Rynchops flavirostris) és az indiai ollóscsőrű (Rynchops albicollis).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]