In the Lap of the Gods

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Queen
In the Lap of the Gods
Queen Sheer Heart Attack.png
dal a(z) Sheer Heart Attack albumról
Megjelent 1974. november 8.
Felvételek Trident, Wessex, Rockfield és Air stúdiók
1973 július – szeptember
Stílus Progresszív rock
Hossz 3:20
Kiadó EMI, Parlophone (Európa)
Elektra, Hollywood (Amerika)
Szerző Freddie Mercury
Producer Queen, Roy Thomas Baker
A Sheer Heart Attack album dalai
Első oldal
 1. Brighton Rock
 2. Killer Queen
 3. Tenement Funster
 4. Flick of the Wrist
 5. Lily of the Valley
 6. Now I’m Here
Második oldal
 1. In the Lap of the Gods
 2. Stone Cold Crazy
 3. Dear Friends
 4. Misfire
 5. Bring Back That Leroy Brown
 6. She Makes Me (Stormtrooper in Stilettos)
 7. In the Lap of the Gods…Revisited
SablonWikidataSegítség

Az In the Lap of the Gods a hetedik dal a brit Queen rockegyüttes 1974-es Sheer Heart Attack albumáról. A szerzője Freddie Mercury énekes volt.

Legfőképpen rendkívül összetett dalszerkezetéről, és a különös vokális megoldásairól híres. Mercury saját maga később úgy nyilatkozott róla, mint egyfajta előjátékról a Bohemian Rhapsodyhez.

A dal Roger Taylor falzett sikolyaival kezdődik, amiket később a kórus szinte vészjóslónak tűnő süvöltése egészít ki. Pár ütem után beúsznak a gyors zongorafutamok, és az elektromos gitár szólamai. Ez után a bevezető után a kórus elénekli a dal címét, egy különös, az együttestől szokatlan stílusban: szavanként egyre emelkedő hangszínnel a „living in the lap” részt, majd egy magas ütemben, a capella az „of the gods” részt. Az ének rész majd egy perccel a dal kezdete után következik csak, itt Mercury hangja hallható egy kicsit lelassítva. A refrént kórusban éneklik, Taylor pedig újra falzettben adja elő a sikolyokat. A torzított hangok, a sikolyok és a hangszeres megoldások pszichedelikus hatást kölcsönöznek a dalnak.

A szövege boldog szerelmesekről szól, akik úgy érzik, mintha az istenek ölében pihennének.

A megjelenését követő Sheer Heart Attack Tour során rendszeresen játszották. Élőben elhagyták a bonyolult bevezetőt, egyszerűen Mercury énekes részénél kezdtek, és alapvetően az egész dal bonyolultsága csökkent. Taylor a falzett sikolyait azonban minden előadáson előadta.

Az 1974. november 20-i Rainbow Theatre-ben készült koncertfilmen is szerepelt, ez 1992-ben Live at the Rainbow címen jelent meg, kizárólag a Box of Tricks díszdobozos kiadás részeként. Ez a verzió az 1989-es The Miracle kislemez B-oldalára is felkerült.

Az album végén cím szerint megtalálható a dal újragondolt változata, az In the Lap of the Gods…Revisited, bár címükön kívül valójában kevés hasonlóság van a két mű között.

Közreműködők[szerkesztés]

Hangszerek:

További információk[szerkesztés]

Dalszöveg