Malek Miklós (producer)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ifj. Malek Miklós szócikkből átirányítva)
ifj. Malek Miklós
Miklos Malek wikipedia1.jpg
Életrajzi adatok
Született 1975április 15. (40 éves)
magyar Budapest
Pályafutás
Műfajok pop, rock, r&b
Hangszer gitár, zongora
Tevékenység zeneszerző, zenei producer, hangszerelő, zenész

ifj. Malek Miklós weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ifj. Malek Miklós témájú médiaállományokat.

Ifjabb Malek Miklós (Budapest, 1975. április 15. – ) magyar zenei producer, mixer és dalszerző, jelenleg Los Angelesben él. Édesapja Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas karmester, zeneszerző, édesanyja Toldy Mária énekesnő, énektanár. Nővére Malek Andrea EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő.

Gyermek- és fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapesten született 1975-ben. Zongorázni és komponálni a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdett. Ezután elvégezte a Zeneakadémiát, ahol zongoraszakon szerzett diplomát. Később ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol Bostonban, a Berklee College of Music-on folytatta tanulmányait.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezt követően hét évig New Yorkban dolgozott, az akkoriban igen keresett zenei producer Ric Wake mellett. Lehetősége nyílt egy apróbb technikai segédmunka elvégzésére Jennifer Lopez Love Don't Cost a Thing című dalának zenei alapjához, valamint Anastacia I Thought I Told You That című B-oldalas dalának szerkezetének kialakításában is segédkezett. Ezenkívül több, kevéssé ismert előadó lemezén működött közre.

X-Faktor zsűritag, mentor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2010-ben az X-Faktor tehetségkutató egyik zsűritagja és a "Csapatok" kategória mentora. Előadói között volt a legelső kieső (Mimi és Gergő), valamint másik két csapata (Summer Sisters, Non Stop) is az első 5 élő adáson belül kiesett.

2011-ben szintén zsűritag az X-Faktor-ban, valamint a "25 év felettiek" kategória mentora. Ebben az évben is ő "adta" az első kiesőt (Gyurcsík Tibor), de a további két versenyzője ezúttal sokkal messzebb jutott: Tarány Tamás 4. lett; Kocsis Tibor pedig megnyerte a versenyt.

2012-ben ismét az X-Faktor zsűritagja és a "Lányok" kategória mentora. Ebben az évben is az ő mentoráltjai között volt az első kieső (Kvaka Andrea), viszont a másik két mentoráltja előkelő helyezést ért el: Csobot Adél 3. lett; Antal Tímea pedig 2. helyen végzett párbaj nélkül, és ő lett a 2012-es X-faktor legjobb énekesnője.

2012.december 16-án a harmadik széria fináléja után bejelentette, hogy végeredménytől függetlenül befejezte a mentorkodást az X-Faktorban. A döntéséről ezt nyilatkozta: „Az eredménytől és attól függetlenül, hogy 2013-ban is lesz X-Faktor, befejezem a mentori feladatokat. Ennek az évadnak már úgy vágtam neki, ez lesz az utolsó ilyen szerepköröm az RTL Klub tehetségkutatójában”.

Énekes[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg első saját albumán dolgozik. Legelső videoklipje a Zseton a zsákban című dalához készült, melyben rajongói saját készítésű videóit gyűjtötték össze.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Barátnőjét, a lengyel származású Kasia-t egy röplabdameccsen ismerte meg 2008-ban. 2012-ben Miklós megkérte Kasia kezét. 2013 szeptemberében házasodtak össze.

Miklós azért kezdett el röplabdázni, hogy vasárnaponként lazítson.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]