Toldy Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toldy Mária
Sztevanovity Zorán, Sztevanovity Dusán, Bokány Ferenc és Toldy Mária (1965)
Sztevanovity Zorán, Sztevanovity Dusán, Bokány Ferenc és Toldy Mária (1965)
Életrajzi adatok
Születési név Toldy Mária
Született 1938. május 3.[1] (79 éves)
Budapest
Házastársa Malek Miklós
Gyermekei

Toldy Mária (Budapest, 1938. május 3. –) énekesnő, énektanár. Férje: Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, lánya: Malek Andrea EMeRTon-díjas színésznő-énekes, fia: ifj. Malek Miklós dalszerző.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született Toldy István és Worschitz Mária gyermekeként. A hatvanas évek elején a Magyar Rádió tánczenei stúdiójában kezdte énektanulmányait, tanára Balassa P. Tamás volt. Majd a Lipcsei fesztiválon debütált mint énekesnő a Barna bőrű hableány című dallal. Első igazi slágere a Húszéves vagyok című dal volt, ez a sláger tette ismertté itthon is, amit olyan dalok követtek, mint a Békaszerenád, a Bumcsili, az Egy, velem ugye könnyen megy vagy éppen a Például te. A hagyományos tánczene egyik kiemelkedő képviselője. Ő énekelte magyar nyelven az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztes France Gall Poupée de cire, poupée de son dalát, Tardos Péter szövegével, Viaszbaba címmel.[2] 1966-ban Más ez a szerelem című dalával a legjobb előadóművészek különdíját nyerte el.[3] 1967-ben pedig a Rövid az élet című dala kapott megosztott első helyezést a Táncdalfesztiválon. Népszerűségét mutatja, hogy a keleti blokk országain kívül Angliában is vendégszerepelt, Nyugat-Németországban pedig 2 lemeze jelent meg.

Gyermekkora óta énektanár szeretett volna lenni, de az élet más lehetőséget kínált – a színpadot. Amikor 1971 januárjában felkérték, hogy tanítson a Postás Zeneiskola táncdalstúdiójában, elvállalta. Tíz évig énekelt, és a pályája csúcsán hagyta abba. Úgy gondolta, így nem csak taníthat, de gyermekei nevelésében is jobban részt tud venni. Tanári korszaka azonban a Vasutas Zeneiskolában kezdődött 1990-ben, itt kapott lehetőséget egy musicaliskola létrehozásához, amely 2001 óta az Operettszínházzal együttműködve neveli az utánpótlást. Ars poeticája: „A gyémántot nem csak csiszolni kell, de folyamatosan keresni is, nem szabad csak a véletlenre bízni.” A Budapesti Operettszínház művészutánpótlásának tanáraként a Pesti Broadway Stúdióban, ének (opera, népdal, műdal, táncdal) tanszakokon ének oktatóként működik.[4]

Családja[szerkesztés]

Első férje Bágya András zeneszerző, második Malek Miklós zeneszerző, akitől Malek Andrea színésznő és ifj. Malek Miklós zeneszerző, producer fia született.

Lemezei[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Úgyis kiderül / Ráérünk még (SP 215, 1964)
  • Viaszbaba (EP, 1965)
  • Moszkva téri lányok / Fonott kosár (SP 710, 1970)

CD[szerkesztés]

  • Más ez a szerelem (Hungaroton-Gong, 1998)

Videók[szerkesztés]

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]