Toldy Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toldy Mária
1969-ben
1969-ben
Életrajzi adatok
Születési névToldy Mária
Született1938. május 3.[1] (85 éves)
Budapest
HázastársaMalek Miklós
Gyermekei
Pályafutás
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Toldy Mária témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Toldy Mária (Budapest, 1938. május 3. –) magyar énekesnő, énektanár. Férje: Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, lánya: Malek Andrea EMeRTon-díjas színésznő-énekes, fia: ifj. Malek Miklós dalszerző.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született Toldy István és Worschitz Mária gyermekeként. A hatvanas évek elején a Magyar Rádió tánczenei stúdiójában kezdte énektanulmányait, tanára Balassa P. Tamás volt. Majd a Lipcsei fesztiválon debütált mint énekesnő a Barna bőrű hableány című dallal. Első igazi slágere a Húszéves vagyok című dal volt, ez a sláger tette ismertté itthon is, amit olyan dalok követtek, mint a Békaszerenád, a Bumcsili, az Egy, velem ugye könnyen megy vagy éppen a Például te. A hagyományos tánczene egyik kiemelkedő képviselője. Ő énekelte magyar nyelven az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztes France Gall Poupée de cire, poupée de son dalát, Tardos Péter szövegével, Viaszbaba címmel.[2] Az 1966-os első Táncdalfesztiválon Más ez a szerelem című dalával megosztott első díjat, és előadói díjat nyert.[3] 1967-ben a Rövid az élet című dallal szintén megosztott első helyezést és előadói díjat nyert a Táncdalfesztiválon. Népszerűségét mutatja, hogy a keleti blokk országain kívül Angliában, is vendégszerepelt, Nyugat-Németországban pedig 2 lemeze jelent meg.

Gyermekkora óta énektanár szeretett volna lenni, de az élet más lehetőséget kínált – a színpadot. Amikor 1971 januárjában felkérték, hogy tanítson a Postás Zeneiskola táncdal stúdiójában, elvállalta. Tíz évig énekelt, és a pályája csúcsán hagyta abba. Úgy gondolta, így nem csak taníthat, de gyermekei nevelésében is jobban részt tud venni. Tanári korszaka azonban a Vasutas Zeneiskolában kezdődött 1990-ben, itt kapott lehetőséget egy musicaliskola létrehozásához, amely 2001 óta az Operettszínházzal együttműködve neveli az utánpótlást. Ars poeticája: „A gyémántot nem csak csiszolni kell, de folyamatosan keresni is kell, felbukkanását nem szabad csak a véletlenre bízni.” A Budapesti Operettszínház művész utánpótlásának tanáraként a Pesti Broadway Stúdióban, ének (opera, népdal, műdal, táncdal) tanszakokon ének oktatóként működik.[4]

Családja[szerkesztés]

Első férje Bágya András zeneszerző, második Malek Miklós zeneszerző, akitől Malek Andrea színésznő és ifj. Malek Miklós zeneszerző, producer fia született. Unokái: Princz Péter, Princz Gábor, Léna Sophie Lochmann.

Lemezei[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Úgyis kiderül / Ráérünk még (SP 215, 1964)
  • Viaszbaba (EP, 1965)
  • Moszkva téri lányok / Fonott kosár (SP 710, 1970)
  • Toldy Mária énekel (EP, 1974)[5]

CD[szerkesztés]

  • Más ez a szerelem (Hungaroton-Gong, 1998)

Videók[szerkesztés]

Díjak, kitüntetés[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]