Emberi Hang díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Emberi Hang díjat Patak Gábor Gaba alapította 2014-ben. Olyan személyek kaphatják meg, akik a szeretet, a béke, a humanizmus, a tolerancia és a segítségnyújtás mezsgyéjén járnak. Az emberi hangon, emberi módon való cselekedetek nagyon fontosak a mai gyűlölettel és irigységgel teli világban. A díjazottak elutasítják a rasszizmust, a kirekesztést, a homofóbiát.[1] Emberi Hangon címmel 2017-ben írt a Díj számára himnuszt Gyémánt Ferenc Artisjus díjas zeneszerző, szövegíró.[2]

Az Emberi Hang díj szabályzata[szerkesztés]

Emberi Hang díjra jelölhető, aki a szeretet, a béke, a humanizmus, a tolerancia és a segítségnyújtás mezsgyéjén jár, és valamennyi kritériumnak megfelel. Életével, tetteivel példa arra, hogy emberi módon is lehet élni és önzetlenül segíteni másoknak.

Emberi Hang díjra nem jelölhető[szerkesztés]

Az egyesület tagsága, önkéntesei, partnerségi szerződésben álló más intézmények vagy szervezetek, sem valamennyiük családtagja vagy közvetlen hozzátartozója.

Emberi Hang díjas lehet[szerkesztés]

Akit a közönség az Internetes listás szavazáson – amit a Kuratórium állított össze a beérkezett ajánlások alapján- a legtöbb – a szabályzatban rögzített számú- szavazattal ajándékoz meg.

A Kuratórium döntése alapján érdemes a díjra.

A szavazás időtartama 30 naptári nap. A jelölt állítás szintén 30 naptári nap. Ezekről információt, mindig az Internetes felületeken teszi közzé az Egyesület. A jelöltek nevét, bemutatását is az Interneten keresztül kell e-mailben elküldeni az Egyesület részére. A Kuratórium 5 tagból áll, melynek elnöke mindenkor az Egyesület elnökével azonos.

Az Emberi Hang díjakat egy gála keretében osztják ki évente egy alkalommal. Maximum 15 díjat lehet kiosztani. Előfordulhat, hogy év közben a Kuratórium úgy dönt, hogy valakit külön díjaz, aki nem a díjátadón veszi át a megtisztelő címet, hanem más helyszínen, más időben.

Az Emberi Hang díjat a Kuratórium bármikor megvonhatja a 2014 óta díjazottaktól, ha arra érdemtelenné válnak. Ennek vizsgálata akkor történik meg, ha valamelyik korábbi díjazott olyan cselekedetet hajt végre, mely nem elfogadható a díj értékrendjéhez. E tény megállapításának vizsgálata során a díjazott írásbeli vallomására is szükség van, amennyiben ettől ezárkózik automatikusan megvonják tőle a díjat.

Emberi Hang díjra jelölni olyan személyt, aki már egyszer elérte a díjat, csupán 10 évente lehet. Tehát többször is megkaphatja egy adott személy az életében. Emberi Hang díjjal kitüntetett viszont halála után posztumusz díjat nem kaphat.

A Kuratórium tagság: elnöke az Egyesület mindenkori elnökével megegyezik. A Kuratóriumnak rajta kívül négy másik tagja van, akiket az Elnök kér fel minden év március 1-éig. Mandátumuk egy évre szól, de meghívhatók az év lejárta után is a Kuratóriumba. Így Kuratóriumi tag nem csupán az egyesület tagságából kerülhet, ki, hanem a szervezethez nem kötődő személy is. A Kuratórium titkára címet a három tag egymás közt szavazással dönti el, hogy ki viselje e titulust. A titkár feladata – az elnök mellett- az oklevelek aláírása és a jegyzőkönyvek vezetése.

Díjazottak[szerkesztés]

2014-es díjazottak[szerkesztés]

2015-ös díjazottak[szerkesztés]

2016-os díjazottak[szerkesztés]

2017-es díjazottak[szerkesztés]

2018-as díjazottak[szerkesztés]

2019-as díjazottak[szerkesztés]

2020-as díjazottak[szerkesztés]

2021-es díjazottak[szerkesztés]

Életműdíjasok[szerkesztés]

Emberi Hang Díjasok[szerkesztés]

Emberi Hang Posztumusz Díjasok[szerkesztés]

  • Rátonyi Róbert színművész
  • Kovács György Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek Elnökség Tagja, a fegyelmi bizottság elnöke.  

2022-es díjazottak[8][szerkesztés]

Életműdíjasok[szerkesztés]

Emberi Hang Díjasok[szerkesztés]

Emberi Hang Posztumusz Díjas[szerkesztés]

  • Dés (Klingenberg) Magda

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zsolt, Bodnár: 4. alkalommal adták át az Emberi Hang Díjat (hu-HU nyelven). Három Határ Hírei. (Hozzáférés: 2018. június 4.)
  2. Ferenc Gyémánt (2017. március 9.). „EMBERI HANGON”.  
  3. Átadták az Emberi Hang díjakat”, Divatikon.hu, 2016. november 23. (Hozzáférés: 2018. június 4.) (hu-HU nyelvű) 
  4. RomNet: RomNet - - Kórházi ágyában vette át az Emberi Hang Életműdíját Törőcsik Mari (angol nyelven). www.romnet.hu. [2017. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 4.)
  5. Hatalmas sikerrel zárult az 5. Emberi Hang Díjátadó – Hírgalamb (magyar nyelven). hirgalamb.hu. [2018. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 25.)
  6. Az Emberi Hang Életműdíját vehette át Urbán Erika – Hírgalamb (magyar nyelven). [2019. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
  7. Emberi Hang Életműdíjat kapott Galambos Erzsi – Hírgalamb (magyar nyelven). [2021. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 15.)
  8. Egyesület, E. H. E.: Emberi Hang Díjátadót tartottak Örkényben - Immáron kilencedik alkalommal adták át a neves díjat. (hu-HU nyelven). Három Határ Hírei. (Hozzáférés: 2022. július 29.)

Források[szerkesztés]