I. e. 335

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as évek

Évek: i. e. 340i. e. 339i. e. 338i. e. 337i. e. 336i. e. 335i. e. 334i. e. 333i. e. 332i. e. 331i. e. 330

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • Nagy Sándor Delphoi érintésével (ahol a jósnő legyőzhetetlennek mondja) visszatér Makedóniába, majd Trákiába vonul, hogy ázsiai hadjárata előtt biztosítsa északi határait. Átkel a Sipka-szoroson, legyőzi a triballikat, majd a Dunán átkelve a gétákat is. Nyugatra fordulva szétszórja a Makedóniába betörő illírek szövetségét.
  • Miután híre megy, hogy Nagy Sándort megölték az illírek, Thébai és Athén ismét fellázad. Nagy Sándor leveri a felkelést és Thébait lerombolja, 6 ezer lakóját megöleti, a többieket eladják rabszolgának.
  • Demadész hatására Athén jóval enyhébb feltételeket kap. A makedónpárti Phókión vezette athéni küldöttségnek sikerül rávennie Nagy Sándort, hogy ne követelje a makedónellenes Démoszthenész kiadatását.

Róma[szerkesztés]

  • A folytatódó auson háború miatt a legelismertebb hadvezért, Marcus Valerius Corvust, valamint Marcus Atilius Regulus Calenust választják meg consulnak. Corvus meglepetésszerűen elfoglalja az ausonok fővárosát, |Calest, ahol római coloniát alapítanak. Az új consulválasztás lebonyolítására dictatorrá nevezik ki Lucius Aemilius Mamertius Privernast.[1]

Kultúra[szerkesztés]

  • Arisztotelész Makedóniából visszatér Athénba és megalapítja iskoláját, a Lükeiont, amely természettudományos gyűjteményt, állatkertet és könyvtárat is tartalmaz.
  • A neves athéni szobrász, Praxitelész befejezi pályafutását (hozzávetőleges időpont).

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Nyolcadik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 335 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.