Ugrás a tartalomhoz

I. e. 333

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as évek

Évek: i. e. 338i. e. 337i. e. 336i. e. 335i. e. 334i. e. 333i. e. 332i. e. 331i. e. 330i. e. 329i. e. 328

Események[szerkesztés]

Makedónia[szerkesztés]

  • Nagy Sándor meghódítja Kis-Ázsia nyugati részét, legyőzi Lükia és Piszidia hegyi törzseit.
  • III. Dareiosz perzsa király kivégezteti Kharidemosz görög zsoldosvezért, mert az kétségbe vonta előkészületei alaposságát az újabb, makedónokkal való összecsapás előtt.
  • Nagy Sándor Kilikiában az isszoszi csatában legyőzi a perzsákat. Dareiosz elmenekül maga mögött hagyva feleségét, lányait, anyját és kincstárát. Nagy Sándor elfogja a királyi családot és rangjuknak megfelelően bánik velük.
  • Nagy Sándor az újonnan meghódított Lükia és Pamphülia élére Nearkhoszt, Frígia élére pedig Antigonoszt nevezi ki.
  • A makedónok dél felé fordulnak, hogy a perzsa flottát elvágják szíriai és föníciai kikötőitől. A föníciai Marathosz és Aradosz városok ellenállás nélkül megadják magukat. Parmeniónt előreküldik, hogy foglalja el Damaszkuszt.
  • Büblosz és Szidón elfoglalása után Nagy Sándor ostrom alá veszi Türoszt. Dareiosz békét ajánl, de Nagy Sándor teljes megadást követel.

Róma[szerkesztés]

  • A járvány és a rossz jósjelek miatt nem választanak consulokat, Publius Cornelius Rufinus marad a dictator.[1]

Halálozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Nyolcadik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 333 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.