Ugrás a tartalomhoz

I. e. 337

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as évek

Évek: i. e. 342i. e. 341i. e. 340i. e. 339i. e. 338i. e. 337i. e. 336i. e. 335i. e. 334i. e. 333i. e. 332

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • A pánhellén gyűlésen II. Philipposz bejelenti a Korinthoszi Szövetség megalakulását, melynek célja, hogy felszabadítsa a kis-ázsiai görög városokat a perzsa uralom alól. Spárta kivételével valamennyi görög városállam és sziget csatlakozik a szövetséghez, melyet formálisan egy tanács irányít, de valójában a közös haderő főparancsnoka, Philipposz dönt a fontos kérdésekben.
  • Philipposz házasságot köt Kleopátrával (aki felveszi az Eurüdiké nevet), Olümpiaszt pedig eltaszítja magától. Közös fiukat, a csak félig makedón Alexandroszt gyakorlatilag kitagadja, barátait (köztük Ptolemaioszt) pedig száműzi. Alexandrosz és Olümpiasz fél évre Épeiroszba, majd az illírekhez menekül.

Róma[szerkesztés]

  • Caius Sulpicius Longust és Publius Aelius Paetust választják consullá. A sidicinusok és az auruncusok között háború tör ki, utóbbiak Rómától kérnek segítséget. A consulok sokáig késlekednek a hadsereg összehívásával, ezalatt az auruncusok városait lerombolják. A felháborodott szenátus dictator kinevezését rendeli el, C. Claudius Inregillensis választásánál azonban szertartási hiba történt és érvénytelenné nyilvánítják. Quintus Publilius Philót praetorrá választják - ő az első plebeius, aki betölti a tisztséget.[1]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Nyolcadik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 337 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.