I. e. 339

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as évek

Évek: i. e. 344i. e. 343i. e. 342i. e. 341i. e. 340i. e. 339i. e. 338i. e. 337i. e. 336i. e. 335i. e. 334

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • II. Philipposz makedón király északra vonul és a mai Dobrudzsa területén csatában legyőzi a szkítákat, akiknek királya, a 90 éves Ateasz is elesik az ütközetben, birodalma pedig széthullik.
  • Az amphiktüonia tanácsában Philipposz szentségtöréssel vádolja a lokriszi Amfissza polgárait és Athén kezdeti támogatásával súlyos büntetést szavaznak meg ellenük. Miután az első hadjárat sikertelenül zárult, a másodikra Philipposz vállalkozik és legyőzi a az athéni zsoldosvezér Kharész vezette lokrisziakat.

Róma[szerkesztés]

Consullá választják Tiberius Aemilius Mamercinust és Quintus Publilius Philót. A latin háborúban Publilius a fenectani mezőn, Aemilius pedig Pedumnál győzi le a latinokat. Aemilius diadalmenetet követel, de a szenátus nem adja meg, mert a várost nem foglalta el, ezért a consul hivatali ideje hátralevő részében a szenátust támadja. Az újra fellángoló latin háború miatt a szenátus dictator kinevezéséről határoz, a feladatra pedig Aemilius a másik consult, a plebeius Publiliust jelöli. A dictator a plebeiusoknak kedvező törvényeket hozat, pl. ezentúl az egyik censornak is plebeiusnak kell lennie.[1]

Kultúra[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Nyolcadik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 339 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.