Hudson Hawk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hudson Hawk - Egy mestertolvaj aranyat ér
(Hudson Hawk)
1991-es amerikai film
Rendező Michael Lehmann
Producer Joel Silver
Műfaj
Forgatókönyvíró Steven E. de Souza
Daniel Waters
Főszerepben Bruce Willis
Andie MacDowell
James Coburn
Zene Michael Kamen
Operatőr Dante Spinotti
Vágó Chris Lebenzon
Michael Tronick
Jelmeztervező Marilyn Vance
Gyártás
Gyártó TriStar Pictures
Ország  USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 95 perc
Költségvetés 65 000 000 USD[1]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó InterCom (Magyarország)
Bemutató USA 1991. május 24.
magyar 1991. szeptember 6.
Korhatár 16 III. kategória (F/3907/J)
Bevétel 17 218 080 USD[1]
További információk

Hudson Hawk - Egy mestertolvaj aranyat ér (Hudson Hawk) egy 1991-es amerikai akció-vígjáték, Andie MacDowell és Bruce Willis főszereplésével. A filmet korának egyik legnagyobb veszteségét elkönyvelt filmjeként tartották számon: a bekerülési költségeknek nagyjából mindössze az ötöde jött vissza.

Magyarországi bemutató: 1991. szeptember 6.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film története ott kezdődik, hogy Leonardo da Vinci rájött, hogy kell ólomból aranyat csinálni. Mivel felfedezését veszélyesnek tartotta, a megoldáshoz szükséges kristályokat három felé szedte és három ereklyéjébe rejtette (egy lovat ábrázoló bronz-szoborba, a kódexébe és helikopter-modelljébe).

Ötszáz évvel később New Yorkban a Sing-sing börtönből a világ legjobb besurranó tolvaját, Hudson Hawk-ot (Bruce Willis) feltételesen kiengedik és korrupt felügyelőtisztje azonnal belerángatná egy újabb ügybe. Hawk nemet mond, persze semmi sem megy ilyen simán. A Mairo-fivérek, a helyi maffia tagjai ráveszik őt, és barátját Tommyt (Danny Aiello), hogy vállalják el.

Első cél egy bronz-szobor egy aukciós-házban. Hawk-ék közös munka közben slágereket énekelnek, ezzel mérik a rendelkezésükre álló időt. Majdnem lebuknak, mikor ellopják szobrot, melyet a rablás után Hawk felügyelőtisztje fején összetöri a megbízó inasa, Alfred (Donald Burton). Megvan az első kristály.

A másnapi hírek szerint a szobrot mégsem lopták el és az árverést megtartják. Hawk elmegy rá és megismerkedik Anna Baraglivával (Andie MacDowell). Az árverés egy robbanással zárul és Hawk egy mentőben tér magához, ahonnan majdnem az élete árán szabadul meg egy hordágyon. Találkozik a CIA embereivel és egykori megbízójával, George Kaplannal (James Coburn), akik akarata ellenére elviszik Rómába. Alfred elviszi főnökeihez, Darwin Mayflowerhez (Richard E. Grant) és Minerva Mayflowerhez (Sandra Bernhard). Hawknak a kódexet a Vatikánból kell ellopnia, éjszakai randi helyett. A vatikáni gyorsposta járatával megérkezve bejut a múzeumba és aztán nehezen, de sikerül ellopnia a könyvet és kisebb nehézségeket is túlélve még a randira is odaér. Hawk nem sejti, hogy Anna a vatikáni titkosszolgálat tagja, együttműködésben a CIA-val. Miután rájött, hogy Hawk ellopta a kódexet, elkábították, hogy visszavigyék megbízóihoz, Anna ráébred, hogy nem jó csapatban játszik.

Hawkot hiába próbálják meggyőzni a harmadik darab (helikopter-modell) ellopására a Louvre-ból, de nem igazán sikerül. Még Tommyt is bevetik, mint utolsó esélyt. De összeverekednek és Hawk véletlen lelövi Tommyt. A mentők mindkettőjüket elviszik és a következő lépésben Tommy lábán járva bújik elő a mentőből a város másik végén, ahol Anna várt rájuk. Elbújnak Anna lakásán, ahol reggel Kaplan és csapata ébresztik és ejtik foglyul őket. Elmondják, hogy megoldották helyette a rablást és elhozták az utolsó kristály-darabot. Hawk megtudja, hogy Anna soha nem akart tőle, mivel eredeti foglalkozása apáca. Hawkot és Tommyt megbénítják átmenetileg és robbantással megölni, ám a méreg hatása múlik és sikerül megszökniük.

Ezalatt a Da Vinci-kastélyban Anna mindent megtesz azért, hogy a kristályokat összeillesszék. Megérkezik Hawk és Tommy és elkezdik felforgatni Darwinék tervét. A zűrzavarban Tommy Mayflower kocsijával egy szakadékba zuhan, Hawkot pedig elfogják. Ő összerakja a darabokat, egy kis rész kivételével. Ezért az aranykészítő gép túlterhelődik és lerombolja a kastélyt, Mayflowerékkel együtt.

Hawk és Anna Leonardo da Vinci repülőgépével szökik meg és landolnak egy kávézó mellett, ahol Tommy is előkerül. Elmondja, hogyan úgy élte túl a zuhanást, hogy volt a kocsiban volt légzsák és tűzoltó-készülék.

Anna úgy dönt, hogy Hawkért feladja a cölibátust és a világ megmentése után Hawk végre megihatta áhított kávéját.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Edward (Eddie) Hawkins (Hudson Hawk) Bruce Willis
Anna Baragli Andie MacDowell
Tommy Five-Tone Danny Aiello
George Kaplan James Coburn
Darwin Mayflower Richard E. Grant
Minerva Mayflower Sandra Bernhard
Alfred Donald Burton
Kit Kat David Caruso

Filmzene[szerkesztés]

 1. Dr. John – "Hudson Hawk Theme"
 2. Robert Kraft – "Hudson Hawk Theme" (Instrumentális)
 3. "Big Girls Don't Cry"
 4. James Brown – "Body Heat"
 5. "Hail To The Chief"
 6. "The Hockey Pokey"
 7. "Mona Lisa"
 8. "The Name Game"
 9. "Side By Side"
 10. Snap – "The Power"
 11. Bing Crosby – "Swinging On A Star"

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2000 Razzie Award Az évtized legrosszabb filmje Jelölve
1992 Legrosszabb rendező Michael Lehmann Elnyerte
Legrosszabb film Joel Silver
Legrosszabb forgatókönyv Steven E. de Souza
Daniel Waters
Bruce Willis
Robert Kraft
Legrosszabb színész Bruce Willis Jelölve
Legrosszabb férfi mellékszereplő Richard E. Grant
Legrosszabb női mellékszereplő Sandra Bernhard

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]