Hispanomeryx

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hispanomeryx
Evolúciós időszak: Középső - késő miocén, 13–8 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Cervoidea
Család: Pézsmaszarvasfélék (Moschidae)
Alcsalád: ?
Nem: Hispanomeryx
Morales, Moyà-Solà & Soria, 1981
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hispanomeryx témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hispanomeryx témájú kategóriát.

A Hispanomeryx az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a pézsmaszarvasfélék (Moschidae) családjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Hispanomeryx-fajok Európában és Ázsiában éltek, hiszen az eddig felfedezett öt fajból négyet Spanyolországban és egyet Kínában fedeztek fel. Ezek az állatok a középső és késő miocén korszakok idején éltek, azaz 13-8 millió évvel ezelőtt. Amikor először felfedezték eme állatokat, a kutatók nem ismerték fel azonnal pézsmaszarvasféléknek, hanem először tülkösszarvúaknak, később pedig kezdetleges zsiráfféléknek vélték; az ok a különleges fogazatuk volt, amely kissé eltér a többi pézsmaszarvasétól. Az elváltozás valószínűleg a táplálékához való alkalmazkodásnak köszönhető. Eddig csak töredékes maradványaik kerültek elő, de ezekből tudjuk, hogy kisebbek voltak, mint a mai pézsmaszarvasok, továbbá meglehet, hogy egyaránt benépesítették a szubtrópusi erdőket és a szárazabb szavannákat is.[1][2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 5 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2010. szeptember 1.) „The genus Hispanomeryx (Mammalia, Ruminantia, Moschidae) and its bearing on musk deer phylogeny and systematics”. Palaeontology 53 (5), 1023–1047. o. DOI:10.1111/j.1475-4983.2010.00992.x.  
  2. (2019. március 1.) „New Hispanomeryx (Mammalia, Ruminantia, Moschidae) from Spain and a reassessment of the systematics and paleobiology of the genus Hispanomeryx Morales, Moyà-Solà, and Soria, 1981”. Journal of Vertebrate Paleontology 39 (2), e1602536. o. DOI:10.1080/02724634.2019.1602536.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hispanomeryx című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.