Havasi cickány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Havasi cickány
Sorex alpinus-cropped.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 50 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Eulipotyphla
Család: Cickányfélék (Soricidae)
Alcsalád: Vörösfogú cickányok (Soricinae)
Nem: Sorex
Faj: S. alpinus
Tudományos név
Sorex alpinus
(Schinz, 1837)
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Havasi cickány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Havasi cickány témájú médiaállományokat és Havasi cickány témájú kategóriát.

A havasi cickány (Sorex alpinus) az emlősök (Mammalia) osztályának Eulipotyphla rendjébe, ezen belül a cickányfélék (Soricidae) családjába tartozó, Közép-Európa hegyeiben élő emlősfaj.

Közép- és Dél-Európa hegyvidékeit népesíti be.

Megjelenése[szerkesztés]

A fej-törzs hossza 62-85 mm és a farkhossza 54–75 mm. A szőrzet csaknem az egész testen szürkésfekete, pusztán a fark fonák és a láb első oldala fehér. Az ormány helye rózsaszín.

Elterjedése[szerkesztés]

A havasi cickány azon kevés emlősfajok egyike, melyek Európában endemikusak, honosak. Az erősen feldarabolódott (diszjunkt) elterjedése felöleli Közép- és Dél-Európa közép, ill. magashegységeit Spanyolországtól egészen Romániáig. A fő elterjedési területe az Alpok, a Kárpátok és a Balkán-félsziget északnyugati hegységeire esik. A Pireneusokból feltehetően már az 1920-as években kipusztulhatott. Magyarországon egyedül a Kőszegi-hegységből ismert négy helyszínről. Nem kizárt, hogy az Északi-középhegységben is él, mert a határ szlovákiai oldalán előfordul.

Élőhelye[szerkesztés]

A havasi cickány csaknem kizárólag a hegyvidékek szubmontán és montán vidékeit népesíti be, tengerszint felett 500-2550 méteres magasságig. Legnagyobb egyedszámban 1000 méteres körül, az erdőségekben fordul elő kis vagy közepes nagyságú patakok partján. Itt sűrű mohában, kövek és gyökfők alatt él. 500 méter alatt csupán mélyen bevágott, kis patakvölgyek, szurdokvölgyek erdeiben fordulhat elő. Erdőhatár felett is előfordulhat, ahol sziklarepedésekben, törpecserjék alatt él.

Életmódja[szerkesztés]

Éjjel és nappal is aktív faj, jól mászik. Egyedsűrűsége általában 1-2 egyed/hektár. Téli álmot nem alszik. Tápláléka főleg pókokból, gilisztából, kitinszegény rovarokból és utóbbiak lárváiból, csigákból tevődik össze. Naponta átlagosan saját testsúlyát kitevő táplálékot fogyaszt el.

Legfőbb ellenségei a többi cickányhoz hasonlóan elsősorban a baglyok, a házi és a vadmacska, a menyét és a hermelin.

Szaporodása[szerkesztés]

A szaporodási időszak áprilistól októberig tart. Egy nőstény többnyire háromszor vet almot évente, almonként átlagosan 5-6 (3-9) fiókával. Utódait 20-21 napi szoptatja. Az ivarérettséget 9-10 hónaposan érik el. Átlagosan másfél évig él.

Állománynagyság és veszélyeztetettség[szerkesztés]

Az IUCN szerint a havasi cickány állománya nem veszélyeztetett, ezt a nézetet osztja Svájc is. Németországban a vörös listán szerepel, mivel a víz- és erdőgazdálkodás miatt feldarabolódtak az élőhelyei. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]