Halomsír

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halomsír a banditacciai nekropoliszban, Cerveteri, Olaszország

A halomsír, kurgán vagy tumulus olyan, az elmúlt néhány ezer év során készült sír, vagy sírcsoport, amely fölé földből és kövekből halmot emeltek. Ilyen sírokat világszerte találtak, koruk változó, sok közülük látogatható. Magasságuk változó, a néhány méterestől a 69 méteresig terjed.

Az ókorban többek közt a Közel-Keleten, Trójában, a mükénéi kultúrában, a szkítáknál (kurgán), és az etruszkoknál volt igen elterjedt. Híres halomsírok „Akhilleusz sírja” Trójában a Sigeion-fokon; Etruria: „Cucumella”, Vulci mellett. Halomsíros temetkezés található Felső-Egyiptomban és Núbiában, előfordulása az i.e. IV. évezredtől az egyiptomi Újbirodalom koráig tart.

Kurgán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kurgán olyan gödörsír, amelynek feltöltése után a tetejére halmot emeltek. Az eurázsiai sztyeppére volt jellemző a Kárpátok és a Bajkál között az i. e. 3 – i. sz. 1. évezredben. A kutatók többsége az indoeurópai, főleg indoiráni népekhez társítja őket (pl. az i. e. 1. évezredben kimmerek, szkíták, szarmaták).

Kunhalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kárpát-medence kurgánjait kunhalmoknak nevezik. Többnyire magányosan állnak a pusztában. Nagysága a személynek az adott társadalomban betöltött rangjától függött, akad 20 m magas és 300 m kerületű is. Néha kövezett út is vezet hozzá.

Rendeltetési céljuk a piramisokéhoz, zikkuratokéhoz hasonló, kivitelezésük a mükénéi álkupolás síremlékhez hasonlít, bár jóval fejletlenebb annál. Típusaik között akad olyan, amikor a sírt a föld alá ásták, máskor közvetlenül a földfelszínen épült. A sírt fából emelték, a favázra földet halmoztak, így mesterséges domb alkult ki. Egy kurgánba előfordult, hogy többször temetkeztek. A legelső kurgánok, melyek még az ősközésségi társadalmak idején keletkeztek, több család együttes sírhelyei voltak. Magyarországon kunhalom néven is ismerik: az ország területén százával találhatók, főleg az Alföldön. Közülük a legnagyobb, a Gödény-halom Békésszentandrás közelében van. (A kunhalom azonban nem teljesen azonos a halomsírral, a kunhalmok ugyanis gyakran nem temetkezési célt szolgáltak.)

Százhalombatta település a nevét is száznál is több vaskori halomsírjáról kapta. Ezek közül a 115. számú halom 1998 óta nyitva áll a látogatók számára. [1]
Különleges halomsír található Inotán. A Kr. u. 2. század első feléből származtatott két, egyenként kb. 25 méter átmérőjű inotai halomsír olyan római-kori leletet rejtett, amely az egész Római Birodalomban ritkaságnak számít: ugyanis a halomban feltárt kocsitemetkezés római és kelta tradíciókat egyaránt tükröz, illetve különleges a halom helyszínen konzervált körítőfala, az ahhoz csatlakozó falfestményekkel díszített, kultikus funkciójú kis helyiség.[1]

A kunhalmok emlékét számos helynév őrzi, pl.: Százhalom, Korhány (kurgán).

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Művészeti lexikon II. (F–K). Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Halomsír témájú médiaállományokat.