Halasi Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halasi Zoltán
Élete
Született1954. december 6. (69 éves)
Budapest
Nemzetiségmagyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers, próza, esszé, dráma
Első műve33 vers (vers, 1997)
Fontosabb műveiÚt az üres éghez (próza, vers, 2014)
Kitüntetései
Irodalmi díjaiHieronymus-díj (2003)
Palládium díj (2005)
József Attila-díj (2008)
Déry Tibor-díj (2014)
Füst Milán-díj (2014)

Halasi Zoltán (Budapest, 1954. december 6. –) József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító.

Életpályája[szerkesztés]

1990 óta jelennek meg versei, esszéi, cikkei. Újabban prózát, drámát is ír. Út az üres éghez című kötete a lengyelországi jiddis kultúra életét és halálát ábrázolja újszerű módon, a társadalmi tudatformák kollektív megjelenítésén keresztül, külön versciklusban tárva fel a holokauszt középkori mentális előzményeit. A könyv a zsidóellenesség alapvető összefüggéseit feltárva, művészi eszközökkel az európai civilizáció erőteljes kritikáját adja.

Bella Italia című, rendkívül pozitív fogadtatású verseskötete egy kapcsolatnak állít emléket. A versek epikus-drámai jelenetezése, gazdag kulturális utalásrendszere, sokszólamúsága, zenei építkezése kísérlet az alanyi költészet meghaladására.

A nép nevében című színműve monstre szöveg-opera a magyar kollektív "ön-nemismeretről". Ebben a "hazafias revüben" a népbíróságok jelképes tárgyalótermében a történeti tudatok kórusai csapnak át egymáson, mindegyik a kizárólagosság igényével, a demokrácia ígéretéből közös erővel létrehozva ismét egy totalitárius rendszert, beteljesítve ezzel egy népközösség tragikomikus végzetét. A mű világszemlélete, formanyelve, szerkezete teljességgel elüt a megszokottól.

Halasi 1980 óta fordít, német írókat, német, orosz, lengyel, litván, perzsa, jiddis költőket (Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Friedrich Hebbel, Heinrich Heine, Rainer Maria Rilke, Franz Kafka, Elias Canetti, Robert Walser, Gottfried Benn, Paul Celan, Elfriede Jelinek, Anna Andrejevna Ahmatova, Omar Khajjám, Háfiz).

A Műfordítók Egyesületének létrehívója, elnökhelyettese 2003-2011 között.

2019 novemberétől a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Művei[szerkesztés]

Műfordításai[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]