Versum-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Versum-díj egy magyar irodalmi díj, amit a Versum külföldi költészettel és műfordítással foglalkozó online világirodalmi folyóirat alapított 2015-ben, amivel az oldalon megjelent legjobb versfordítást jutalmazzák.

A díj története[szerkesztés]

A 2015-ben átadott díj az elismerő oklevél mellett egy eredeti kép Szüts Miklós festőművész felajánlásából. A 2015-ös zsűri tagjai Deres Kornélia, Nádasdy Ádám, Rácz Péter, Szüts Miklós és a Versum szerkesztőségének részéről Szabó Marcell voltak. Az első díjazott Fenyvesi Orsolya volt, aki Anne Sexton Öreg törpeszív című versének fordításával érdemelte ki az elismerést.

A második Versum-díjat három év kihagyás után 2019 májusában adták át. A 2019-es Versum-díj egy eredeti Tarr Hajnalka-kép. A 2019-es zsűri tagjai Fenyvesi Orsolya, Mesterházi Mónika, Szijj Ferenc és Tarr Hajnalka, valamint a szerkesztőség részéről Mohácsi Balázs. A zsűri az előző díj átadásától, a 2015 decemberétől 2019 januárjáig tartó bő hároméves időszakban megjelent fordítások közül választotta ki legelőször az öt legjobbnak ítélt szöveget. A második díjazott Bajtai András volt, aki Robert Bly Őszi nyugtalanság című versének fordításával érdemelte ki az elismerést.

2015[szerkesztés]

A jelöltek[1][szerkesztés]

A díjazott[2][szerkesztés]

2019[szerkesztés]

A jelöltek[3][szerkesztés]

A díjazott[4][5][szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]