Robert Walser

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Robert Walser
Robert walser 1890er.jpg
Élete
Született 1878. április 15.
Biel
Elhunyt 1956. december 25. (78 évesen)
Herisau
Nemzetiség svájci
Pályafutása
Irodalmi irányzat modernizmus
Robert Walser weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Walser témájú médiaállományokat.

Robert Walser (Biel, 1878. április 15.Herisau, 1956. december 25.) svájci író, költő volt. Műveit német nyelven publikálta. „Még életében elfelejtik, csak a hetvenes években fedezik fel újra. Pedig üstökösként tűnik fel a század eleji Berlinben.”[1]

Élete és munkássága[szerkesztés]

Robert Walser sokgyermekes családban született Bielben, a svájci-francia határon. Németül és franciául egyaránt beszélt. Testvére, Karl Walser, ismert festőművész és divattervező lett. Általános iskolai tanulmányai után a család rossz anyagi helyzete miatt ott kellett hagynia a gimnáziumi előkészítőt. A fiatal művész lelkes színházlátogató volt. 1892-től 1895-ig gyakornokként dolgozott egy bankban. 1894-ben pszichés gondokkal küzdő anyja hosszú betegeskedés után elhunyt. Robert ezután Stuttgartba ment Karlhoz, aki akkor irodai dolgozóként kereste kenyerét. Robert Walser színésznek akart állni, de próbálkozásai eredménytelenek maradtak. Ezt követően Zürichben irodai ügyintézőként dolgozott. Ő az első a világirodalomban, aki erről a hivatásról ír műveiben.

Első verse 1898-ban jelent meg egy napilapban. Már ekkor felfigyeltek rá, és ettől kezdve számos novellája és verse jelent meg egy magazinban. 1905-ig Zürichben élt, közben Münchenben is járt. Első könyve 1904-ben jelent meg. A következő évben Berlinbe költözött, Karl mellett dolgozott. A fiatal Franz Kafkára nagy hatást gyakorolt Walser új, addig ismeretlen irodalmi stílusa. Számos novellája és prózai műve jelent meg újságokban, magazinokban.

1913-ban visszatért Svájcba. Itt ismerkedett meg Lisa Mermettel, egy mosónővel, akivel szoros barátságot kötött. 1914-ben meghalt apja is. Walser előszeretettel sétált utcán és természetben egyaránt, akár még éjjel is.

1929-ben felvételét kérte a Bern melletti Waldau falucska elmegyógyintézetébe. Innen 1933-ban áthelyezték Herisauba, a születési hely szerinti kanton ( Appenzell-Auserrhoden) elmegyógyintézetébe, az író ettől fogva élete végéig, 1956-ban bekövetkezett haláláig ott maradt.

1906 és 1908 között három regényt írt: A Tanner-testvérek, A segéd, Jakob von Gunten. Később ugyan még megjelent néhány kispróza-kötete (az utolsó A rózsa címen 1925-ben), de nagyobb kompozíciókra nem gondolhatott.

Magyarul[szerkesztés]

  • A séta. Válogatott prózai írások; vál., ford., utószó, jegyz. Halasi Zoltán; Magvető, Bp., 1999
  • Jakob von Gunten. Napló; ford. Bán Zoltán András; Scolar, Bp., 2006 (Scolar szépirodalom)
  • A Tanner testvérek. Regény; ford. Nádori Lídia; Scolar, Bp., 2008 (Scolar szépirodalom)
  • A mindenes; ford. Báthori Csaba; Scolar, Bp., 2013
  • Kert a világ ersek, 1909 / Gedichte; ill. Karl Walser, ford. Báthori Csaba; Napkút, Bp., 2015
  • Kényszervirágzás; ford. Nádori Lídia; Typotex, Bp., 2017
  • Fritz Kocher dolgozatai; ill. Robert Walser, ford. Báthori Csaba; Napkút, Bp., 2018

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Halasi Zoltán ajánlása Robert Walser: A séta. Válogatott prózai írások, 1999 című kötetéhez

Források[szerkesztés]