HMS Glasgow (C21)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HMS Glasgow
HajótípusKönnyűcirkáló
NévadóSkócia Glasgow
ÜzemeltetőA Brit Királyi Haditengerészet zászlaja Brit Királyi Haditengerészet
HajóosztályTown osztály
Pályafutása
ÉpítőScotts Shipbuilding and Engineering Company, Greenock
Építés kezdete1935. április 16.
Vízre bocsátás1936. június 20.
Szolgálatba állítás1937. szeptember 9.
Szolgálat vége1956. november
SorsaSzétbontva Blyth-ban 1958 júliusában
Általános jellemzők
Vízkiszorítás9 100 t (standard)
11 350 t (teljes terhelés)
Hossz170
Szélesség18,989 m
Merülés6,55 m
Hajtómű4 db Admiralty 3 dobos kazán
4 db Parsons gőzturbina
4 db hajócsavar
Üzemanyagolaj
Teljesítmény75 000 shp (56 MW)
Sebesség32 csomó (59 km/h)
Hatótávolság9800 km 13 csomós (24 km/h) sebességgel
FegyverzetEredeti kivitelben:
  • 12 db BL 6" (152 mm) Mark XXIII ágyú (4x3)
  • 8 db QF 4" (100 mm) Mark XVI ágyú
  • 8 db QF 40 mm-es Mark VIII ("Pom-pom") ágyú (2x4)
  • 8 db 13 mm-es Vickers géppuska
  • 6 db 21" (530 mm) torpedóvető cső
Repülőgépek2db Supermarine Walrus repülőcsónak; ezeket a háború során eltávolították
Páncélzat
  • övpáncél: 4,5" (114 mm)
  • lövedékraktár: 1–4,5" (25–114 mm)
  • lövegek: 1–2" (25–51 mm)
  • gépház: 1,25–1,5" (32–38 mm)

  • Legénység750-850 fő
    A Wikimédia Commons tartalmaz HMS Glasgow témájú médiaállományokat.
    SablonWikidataSegítség

    A HMS Glasgow a Brit Királyi Haditengerészet Town osztályú könnyűcirkálója volt a második világháború alatt. Ez volt a hetedik hajó, ami ezt a nevet viselte. Több kiemelkedő feladatot is ellátott: 1939-ben vele utazott a király és királyné Kanadába, illetve nagy mennyiségű aranyat is vitt Fort Knoxba.

    A háború korai szakaszában[szerkesztés]

    A háború kitörésekor a Glasgow a 2. Cirkáló Század tagja volt, és főleg az Északi-tengeren őrjáratozott. 1939. novemberben két rombolóval a norvég partok melletti területen próbálták elkapni a Murmanszkból jövő SS Bremen utasszállító hajót, de ez nem sikerült. Viszont 1940. február 12-én elkapta a német Herrlichkeit nevű halászhajót Tromsø-nál. Április 9-én Bergennél több német Ju 88-as és He 111-es is megtámadta, és több ledobott bomba is eltalálta. Április 11-től részt vett a Norvégia megszállását megakadályozni hivatott hadműveletekben; kapitánya, Frank Pegram kulcsszerepet játszott a hadműveletekben. A Glasgow a Sheffielddel és több rombolóval együtt katonákat és tengerészgyalogosokat tett partra Harstadnál és Namsosnál. Április 23-án a Glasgow, a Sheffield, a HMS Galatea és hat romboló a Åndalsnesnél partra tette a 15. Tengerészgyalogos Brigádot. Április 29-én Haakon király, Olaf koronaherceg, a Nygaardsvold-kabinet és Norvégia aranytartaléka rajta hagyta el Norvégiát és hajózott Londonba, az arany pedig később Fort Knoxba.

    Szolgálat a Földközi-tengeren[szerkesztés]

    VI. György flottatengernagyi egyenruhát viselve éppen a Glasgow legénységének szemléjén vesz részt Scapa Flow-ban, négynapos látogatása keretében 1943 márciusában. A hajó két első 6"-es (152 mm) lövege is látható

    Norvégia eleste után újra hazai vizeken szolgált; július 16-án sűrű ködben véletlenül összeütközött a Scapa Flow felé tartó HMS Imogen rombolóval, mely az ütközés következtében kigyulladt, majd elsüllyedt.

    Novemberben áthelyezték a 3. Cirkáló Századhoz Alexandriába. November 14-én a Glasgow, a HMS Berwick, a HMS York és a HMAS Sydney 3 400 katonát tett partra Pireuszban, 26-án pedig a Gloucesterrel és a Yorkkal egy konvojt kísértek Máltáig. December 3-án, miközben a Souda-öbölben horgonyzott, mikor olasz repülőgépek támadták meg. Két torpedótalálatot szenvedett, és súlyosan megsérült; azonban képes volt eljutni Alexandriába, ahol elkezdhették megjavítani. A javítása alatt a HMS Southampton váltotta le.

    A Távol-Keleten[szerkesztés]

    1941. Február 12-én a Glasgow elhagyta Alexandriát, és a Szuezi-csatornán keresztül Ádenbe hajózott és február 18-án csatlakozott a Távol-Keleti Flottához. Még ebben a hónapban az Admiral Scheer elsüllyesztette a Canadian Cruiser és Rantaupandjang nevű rombolókat az Indiai-óceánon; még mielőtt elsüllyedtek, mindkettő le tudott adni vészjeleket. Ezeket a Glasgow fedélzetén sikerült észlelni, és elindultak a német hajót megkeresni. Az egyik Walrus gép nem sokkal ezután meg is találta az Admiral Scheert, a flotta egy része pedig a jelentett hely felé indult, de mire odaértek már csak hűlt helyét találták a nehézcirkálónak. Márciusban a Glasgow, a HMS Caledon és több kisebb hajó két katonakonvojt kísért Szomáliföldre. A partraszállásnál is segítettek a hadihajók: Berberát lőtték, amíg a gyenge olasz ellenállás meg nem szűnt. 1941. december 9-én, nem sokkal éjfél után, a legénység összetévesztette a Brit Indiai Haditengerészet egy motorcsónakját egy ellenséges japán tengeralattjáróval, és elsüllyesztette. A túlélőket kimentették, majd Bombaybe vitték.

    1942. március 19-én a WS-16 kódjelű konvojt kísérte a Angliától Dél-Afrikáig. Áprilisban ideiglenes javításokat végeztek rajta Simonstown-ban, majd az USA-ba hajózott további javítás céljából. Ezekkel augusztusban végeztek a New York-i hadikikötő munkásai, majd hazatért, hogy a Scapa Flow-ban állomásozó, és az északi konvojoknak kíséretet adó 10. Cirkáló Század szolgálatába álljon.

    Konvojkíséreti szolgálat és D-nap[szerkesztés]

    Lajos Ferenc megérkezik a Vallettában horgonyzó Glasgow fedélzetére, hogy átvegye a Mediterrán Flotta parancsnokságát, 1952. május 16.

    1943. januárban és februárban konvojkíséreti szolgálatot látott el, márciusban pedig elfogta a tengeri blokádon áttörő Regensburgot a Dánia-szorosnál. A Regensburg legénysége azonban azelőtt elsüllyesztette a hajót, hogy a Glasgow-ról át tudtak volna rá szállni; hat túlélőt mentettek ki. Júniusban és júliusban a Vizcayai-öbölben járőrözött.

    1943. decemberben részt vett a blokádon áttörő hajók elleni hadműveletben; az egyik legjelentősebb csata során a Glasgow és a HMS Enterprise három órán keresztül harcolt 11 német romboló ellen, melyekből három elsüllyedt, négy pedig megsérült. Annak ellenére ért vissza Plymouth-ba sértetlenül, hogy többször megtámadta a német légierő.

    1944. június 6-án a normandiai partraszállásban segédkezett többek közt a USS Texas-szal és Arkansas-val együtt az Omaha partszakaszon. Június 25-26-án Cherbourgot lőtte; ekkor többször is találatot kapott. Ezután felhajózott a Newcastle-be, hogy a sérüléseit kijavíthassák és több átalakítást végezzenek rajta; ezekkel 1945 májusában végeztek. Az átalakítások főleg légvédelmi fegyverek felszerelését jelentette, és ekkor szerelték ki belőle az "X" lövegét (a hátsó kettő közül a feljebb lévő), mert egyszerűen nem fértek volna el az újabb fegyverek a löveg megtartásával. Augusztusban elhajózott a Távol-Keletre, hogy az ottani flotta zászlóshajója legyen.

    A világháború után[szerkesztés]

    Ezt a posztot egészen 1950-ig töltötte be, majd visszatért az Egyesült Királyságba. 1951-ben áthelyezték a Földközi-tengerre, ahol Lajos Ferenc parancsnoksága alá került. 1955-ben hazatért, és leszerelt. A szuezi válság miatt újra szolgálatba állították, de novemberben újra leszerelt. 1958 márciusában selejtlistára került, július 4-én pedig elvontatták szétbontani. Július 8-án érkezett meg Hughes Bolkow bontójába Blyth-ban.

    Fordítás[szerkesztés]

    • Ez a szócikk részben vagy egészben a HMS Glasgow (C21) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    További információk[szerkesztés]

    HMS Glasgow (angol)
    Southampton-alosztály (angol)

    Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]