Hévízi gázló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hévízi gázló
Hydrocotyle ranunculoides 1.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Zellerfélék (Apiaceae)
Nemzetség: Hydrocotyle
Tudományos név
Hydrocotyle ranunculoides
L.f.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hévízi gázló témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hévízi gázló témájú kategóriát.

A hévízi gázló (Hydrocotyle ranunculoides) a zellerfélék családjába tartozó, észak-amerikai eredetű, az egész világon terjedőben lévő, inváziós fajként viselkedő vízinövény.

Megjelenése[szerkesztés]

A hévízi gázló 5–40 cm magas, vízben lebegő vagy legyökerező, évelő vízinövény. Zöldesfehér, húsos, törékeny, 4–15 cm-es tagokra osztott szára a vízben lebeg, vagy az aljzaton kúszik. A levelek, virágok, szárelágazások és a gyökerek a szártagok közötti csomókból erednek. Váltakozó állású, 4–10 cm-es levelei formája a kerektől a vese alakig változik, széle csipkés-karéjos, 2-6 mélyebb bevágással. A leveleket 2–3 mm vastag, 5–40 cm-es húsos levélnyél emeli a vízszín fölé.

Július-október között virágzik. Virágzata 5-10 kis, fehér virágból álló ernyő. Szára 1–6 cm hosszú, levéltelen.

Termése két résztermésre osztott, lapított gömb alakú, barnás kaszat. Hossza 2–25 mm, szélessége, 3-3,5 mm, a vízen képes messzire úszni.

Kromoszómaszáma 2n=24.

Elterjedése[szerkesztés]

Észak-Amerikában őshonos, de Közép- és Dél-Amerika országaiban is széleskörűen elterjedt. Behurcolták Afrikába, Délnyugat-Ázsiába, Ausztráliába és Európába is. Európában először Nagy-Britanniában észlelték 1980-ban, azóta tovább terjedt Hollandiába (1995), Németországba (2004), Belgiumba, Franciaországba, Spanyolországba, Olaszországba. Gyors növekedése, terjeszkedése miatt szerepel az európai inváziós fajok jegyzékén.

Magyarországon először 2006-ban észlelték Tapolcán, a Tapolca-patakban. A nagy tömegű, összefüggő állomány zavarta a vízlefolyást ezért kikotorták, de kipusztítani nem sikerült, rendszeresen irtani kell. Azóta már előkerült a Hévízi-tó lefolyóján és a budapesti Margit-sziget meleg vizű tavában is.

Életciklusa[szerkesztés]

Főleg az álló vagy lassan folyó vizeket részesíti előnyben, de megtelepedett már folyóvízben is. Inkább a kisebb, sekélyebb, eutrofizálódó vizek növénye, főleg ha annak nitrát- és foszfáttartalmú magas. A téli hideget rosszul tűri, ezért Magyarországon hévizekben és kifolyóikban, botanikus kertekben, strandfürdők díszmedencéiben várható további felbukkanása.

Elsősorban vegetatívan, letört hajtásdarabokkal szaporodik, amelyek hajókra, vízimadarakra tapadnak. A telet a víz alá süllyedve, sokszor zöld állapotban vészeli át. Igen gyorsan nő, képes naponta 20 cm-t vagy egy évszak alatt 15 métert nőni. Ausztráliában 3 naponta megduplázhatja tömegét. Sűrű tömegével leárnyékolja a vizek alsó rétegeit, akadályozza a halak mozgását, az öntözést vagy az úszást. Téli pusztulásával helyi oxigénhiányt okozhat.

Források[szerkesztés]