Gyárfás L. Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyárfás L. Miklós
Született1939. szeptember 29. (84 éves)
Székelyudvarhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásajogász,
újságíró,
karikaturista,
humorista képzőművész
SablonWikidataSegítség

Gyárfás L. Miklós (Székelyudvarhely, 1939. szeptember 29. –) erdélyi magyar jogász, újságíró, karikaturista, humorista képzőművész.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolát szülővárosában (1955), jogi és közgazdasági tanulmányokat a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (1969) végzett. Marosvásárhelyen a Kisipari Termelőszövetkezetek Megyei Szövetségének közgazdásza. 1995-ben a marosvásárhelyi Higiena Szövetkezettől vonult nyugdíjba. Marosvásárhelyen él.

1974-től jelentek meg humoros írásai és karikatúrái írókról, tudósokról és művészekről A Hét, Utunk, Korunk, Új Élet és a napilapok hasábjain. 1978 és 1981 között Kép a keretben címmel interjúsorozatot közölt a Vörös Zászlóban többek közt Molter Károly, Bajor Andor, Oláh Tibor, Gagyi László, Szőcs István, Bálint Tibor, Bözödi György, Izsák József, Varró Ilona, Markó Béla, George Sbârceával. Szerepelt a Korunk Galériában, az Igaz Szó és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kiállításain, az Országos Grafikai Szalonban Kós Károlyról készített linómetszetét mutatta be (1978), résztvevője az Országos Humorszalonoknak és több nemzetközi szalonnak, legkorábban kiállított egy Nemzetközi Humorszalonon a bulgáriai Gabrovóban (1979).

Művei[szerkesztés]

  • Görbe Pantheon; Mentor, Marosvásárhely, 2013

Források[szerkesztés]