Gvozd-hegységi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gvozd-hegységi csata
Svačić Péter halála (Oton Iveković festménye)
Svačić Péter halála (Oton Iveković festménye)

Időpont 1097
Helyszín Gvozd-hegység (ma Petrova Gora), Horvátország.
Eredmény Magyar győzelem
Szemben álló felek
Coa Hungary Country History (855-1301).svg Magyar Királyság Horvát Királyság
Parancsnokok
Coa Hungary Country History (855-1301).svg Könyves Kálmán
Svačić Péter +
Szemben álló erők
ismeretlen ismeretlen
Veszteségek
ismeretlen ismeretlen, jelentős.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gvozd-hegységi csata témájú médiaállományokat.
Svačić Péter halála a Gvozd-hegységi csatában, Josip Horvat Međimurec festménye

A Gvozd-hegységi csata (más néven Péter-hegyi csata) 1097-ben zajlott le a horvátországi Gvozd-hegységben a magyar és horvát seregek között. A csata magyar győzelemmel végződött, aminek következménye a horvát állam megszűnése lett.

Előzmények[szerkesztés]

Dmitar Zvonimir halála után a kitrört trónharcok miatt, I. László magyar király seregével betört Horvátországba és legyőzte II. István horvát királyt, 1090-ben. Ezt követően, habár látszólag meghagyta az ország függetlenségét, unokaöccsét, Álmos herceget koronáztatta horvát királlyá, így Horvátország magyar befolyás alá került. A horvátok 1093-ban fellázadtak és elűzték Álmost, majd Svačić Pétert koronázták királlyá. Megkezdődött a háború, amelyben kezdetben a magyar seregek nem tudtak diadalt aratni a horvátok felett. A Szent László király után uralomra került Könyves Kálmán azonban már nagyobb sikerrel vette fel a harcot a horvátokkal.

A csata[szerkesztés]

1097-ben azzal a szándékkal, hogy megszerezze a horvát trónt, Kálmán király nagy sereget küldött a horvátok ellen, amely átkelt a Dráva folyón és megszállta Horvátország északi részét. Péter király emiatt székhelyét az Adriai-tenger partján fekvő Knin városba tette át, majd megkísérelte feltartóztatni a magyar sereget. A horvát és magyar sereg a Gvozd-hegységnél találkozott, majd az itt kifejlődött csatában Svačić Péter életét vesztette, így a csata a magyarok győzelmével zárult.

Következmények[szerkesztés]

A csata végzetes következményekkel járt a horvátokra nézve. Péter király halála után nem voltak képesek továbbra is ellenállni a magyaroknak, így Kálmán király serege megszállta az országot, majd 1102-ben Horvátország királyává koronáztatta magát. Horvátország reálunióba került Magyarországgal és ez az állapot egészen 1918-ig, az első világháború végéig fennmaradt.

Horvátország függetlenné válása után a Gvozd-hegységet Péter király emlékére Petrova gora-nak, azaz Péter-hegynek nevezték el.

Források[szerkesztés]

  • Szalay János - Baróti László: A Magyar Nemzet Története. Budapest, Udvari Könyvkereskedés Kiadó, 1896.
  • Hóman Bálint - Szekfű Gyula: Magyar Történet. Budapest, Király Magyar Egyetemi Nyomda, 1936.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle_of_Gvozd_Mountain című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.