Svačić Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svačić Péter
Svačić Péter halála
Svačić Péter halála

Címzetes horvát király
Uralkodási ideje
1093?1097
Elődje Álmos herceg
Utódja Könyves Kálmán
Életrajzi adatok
Született 11. század
Elhunyt 1097
Gvozd-hegység

Svačić Péter (horvátul Petar Svačić, ? – Gvozd-hegység, 1097) Horvátország utolsó horvát nemzetiségű királya. Halála után országa a Magyar Királysággal perszonálunióba került, amely egészen 1918-ig tartott.

Uralkodása[szerkesztés]

Dmitar Zvonimir horvát király 1089-ben bekövetkezett halála után a Horvát Királyságra válságidőszak köszöntött. A horvát főurak II. Istvánt koronázták királlyá, de trónkövetelőként jelentkezett I. László magyar király is, az ő testvére, Ilona ugyanis Zvonimir király felesége volt, így az ő révén formált jogot a királyságra. II. István végül 1091-ben meghalt és Lászlónak el sikerült fogadtatnia horvát királynak unokaöccsét, Álmos herceget. A horvát urak nagy része azonban nem volt hajlandó ebbe belenyugodni és 1093-ban Svačić Pétert választották királlyá, akinek sikerült elűznie Álmost. A magyar sereg azonnal támadásba lépett és áttörték a horvát vonalat a Dráva folyónál, majd hamarosan elfoglalták egész Szlavóniát, azonban Péter seregének a Gvozd-hegység környékén sikerült megállítani a magyar offenzívát.

László király 1095-ben meghalt, utóda, Könyves Kálmán pedig folytatta a horvátok elleni háborút. 1097-ben hatalmas sereg élén támadásba lendült a Gvozd-hegység keleti részén. A csata a magyarok győzelmével végződött. A horvátok veresége katasztrofális volt, maga Péter is elesett a csatában.

Ezt követően Kálmán hamar megszállta a Horvát Királyság teljes területét, majd 1102-ben magát horvát királlyá koronáztatta. Ezzel Horvátország 1918-ig magyar függésbe került.

A Gvozd-hegységet Péter emlékére átnevezték Petrova Gora-nak, amelynek jelentése: „Péter hegye”.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petar Svačić című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Irodalom[szerkesztés]

  • Zelić-Bučan, Benedikta, Povijesni osvrt na "Kartular sv. Petra u selu", u Članci i rasprave iz starije hrvatske povijesti, Zagreb, 1994.


Előző uralkodó:
Álmos herceg
Horvátország uralkodója
10931097
Horvát címer
Következő uralkodó:
Könyves Kálmán