Ugrás a tartalomhoz

Svačić Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svačić Péter
Svačić Péter halála (Oton Iveković festménye)
Svačić Péter halála (Oton Iveković festménye)

Címzetes horvát király
Uralkodási ideje
1093? 1097
ElődjeÁlmos herceg
UtódjaKönyves Kálmán
Életrajzi adatok
Születettnem ismert
Elhunyt1097
Gvozd-hegység
SablonWikidataSegítség

Svačić Péter (horvátul Petar Svačić, ? – Gvozd-hegység, 1097) Horvátország utolsó horvát nemzetiségű királya. Halála után országa a Magyar Királysággal perszonálunióba került, amely egészen 1918-ig tartott.

Uralkodása[szerkesztés]

Dmitar Zvonimir horvát király 1089-ben bekövetkezett halála után a Horvát Királyságra válságidőszak köszöntött. A horvát főurak II. Istvánt koronázták királlyá, de trónkövetelőként jelentkezett I. László magyar király is, az ő testvére, Ilona ugyanis Zvonimir király felesége volt, így az ő révén formált jogot a királyságra. II. István végül 1091-ben meghalt és Lászlónak el sikerült fogadtatnia horvát királynak unokaöccsét, Álmos herceget. A horvát urak nagy része azonban nem volt hajlandó ebbe belenyugodni és 1093-ban Svačić Pétert választották királlyá, akinek sikerült elűznie Álmost. A magyar sereg azonnal támadásba lendült és áttörték a horvát vonalat a Dráva folyónál, majd hamarosan elfoglalták egész Szlavóniát, azonban Péter seregének a Gvozd-hegység környékén sikerült megállítani a magyar offenzívát.

László király 1095-ben meghalt, utóda, Könyves Kálmán pedig folytatta a horvátok elleni háborút. 1097-ben hatalmas sereg élén támadásba lendült a Gvozd-hegység keleti részén. A csata a magyarok győzelmével végződött. A horvátok veresége katasztrofális volt, maga Péter is elesett a csatában.

Ezt követően Kálmán hamar megszállta a Horvát Királyság teljes területét, majd 1102-ben magát horvát királlyá koronáztatta. Ezzel Horvátország 1918-ig magyar függésbe került és területén tartományokat szerveztek, a Horvát és a Szlavón bánságokat. A magyar királyok ezt követően viselték a Horvátország/Szlavónia/Dalmácia Királya névleges címeket is. Ezek a terület feletti uralmat fejezték ki, természetesen nem takart különálló királyságokat.

A Gvozd-hegységet Péter emlékére átnevezték Petrova gora-nak, amelynek jelentése: „Péter hegye”.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petar Svačić című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Zelić-Bučan, Benedikta, Povijesni osvrt na "Kartular sv. Petra u selu", u Članci i rasprave iz starije hrvatske povijesti, Zagreb, 1994.


Előző uralkodó:
Álmos herceg
Horvátország uralkodója
10931097
Horvát címer
Következő uralkodó:
Könyves Kálmán
Előző uralkodó:
Dmitar Zvonimir
Horvát bán
10751091
Horvát címer
Következő uralkodó:
Ugra