Giau-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giau-hágó
(Passo di Giau)
A Giau-hágó, fölötte a Monte Gusela, balra a Nuvolau és az Averau csúcsok.
A Giau-hágó, fölötte a Monte Gusela, balra a Nuvolau és az Averau csúcsok.
Földrajzi adatok
OrszágokBelluno megye, Veneto régió, Olaszország
Fekvéseészak–dél
Legmagasabb pont2236 m
Elhelyezkedése
Giau-hágó (Bolzano autonóm megye)
Giau-hágó
Giau-hágó
Pozíció Bolzano autonóm megye térképén
é. sz. 46° 29′ 03″, k. h. 12° 03′ 06″Koordináták: é. sz. 46° 29′ 03″, k. h. 12° 03′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Giau-hágó
témájú médiaállományokat.

A Giau-hágó (olaszul: Passo di Giau, buchensteini ladin nyelven Jou de Giau, ampezzói ladin nyelven El Jou), egy 2236 m magas alpesi hágó az olasz Dolomitok délkeleti részén, az Ampezzói-Dolomitokban, Belluno megyében, Veneto régióban, Selva di Cadore és San Vito di Cadore községek határvonalán, az egykori Habsburg Birodalom és a Velencei Köztársaság történelmi államhatárán.

Fekvése[szerkesztés]

A Giau-hágó az SP 638-as számú megyei főúton fekszik, amely a Boite-völgyben fekvő Cortina d’Ampezzo várost köti össze a Fiorentina-völgyben fekvő Colle Santa Lucia és Selva di Cadore községekkel, ill ezeken keresztül a nyugatabbra fekvő Buchenstein-völggyel. A Giau-hágó útja a nagy forgalmú Falzarego-hágó főútjának egyik alternatívája, Cortina és a Buchenstein-völgy között.

Cortina d’Ampezzóból nyugat felé kihajtva először a SS 48. sz. országos főúton (Strada statale 48 delle Dolomiti) a Tofanák déli lábánál haladva, enyhe emelkedőn Pocol községig kell autózni. Ide eljuthatunk nyugat felől is, szintén az SS 48-as főutat követve, a Buchenstein-völgyből (olaszul: Livinallongo) a 2105 m magas Falzarego-hágón keresztül. Pocol közelében az SS 48-as útból dél felé kiágazik a Giau-hágóra (északról) felvezető SP 638-as szerpentin út. amelynek majdnem egész szakasza sűrű erdőkön át vezet. Legfelső szakaszán nyitottabb a terep, jobbra (északnyugat felé) a Tofanák előterében a Cinque Torri öt sziklatornya és a Nuvolau hegycsoport látszik, balra (kelet felé) a Croda da Lago sziklás gerince, illetve annak legnyugatibb csúcsai, a Lastoni di Formin (2657 m) zárják a láthatárt.

Az SS 638-as útnak a Giau-hágóra délről, Colle Santa Lucia felől felvezető kanyargós szakasza sokkal meredekebb, mint az északi. Kiinduló pontjában, Caprile községnél több út fut össze: észak-déli irányban itt halad el a Cordevole-völgyben haladó, Alleghe városát és a Buchenstein-völgyet összekötő SR 203-as regionális főút, és nyugatról, a Fedaia-hágó felől jövő SP 641-es megyei út. Innen két szerpentin út visz fel: az SP 638-as az 1453 m magasan fekvő Colle Santa Lucia hegyi községen át a hágó felé, a másik, a vele párhuzamos SP 20-as út az 1335 tszf m magasságban fekvő Selva di Cadore községbe visz, itt keletről becsatlakozik az SP 251-es út, amely a Staulanza-hágón át a Monte Pelmo és a Civetta alatt a Zoldo-völgybe (onnan a Piave völgyébe) vezet.

A Selva di Cadore és Colle Santa Lucia felől a Giau-hágóra felvezető déli szerpentinút nyitott terepen halad, ezért látványosabb, mint az erdőkön át felvezető északi út. Alig 10 km hosszú szakaszon több, mint 920 m-nyi magasságkülönbséget kell leküzdeni. Az utat északnyugaton a 2406 m magas Monte Poré (vagy Pore) „fűhegy” széles tömbje, délkeleten a 2664 m magas Monte Cernera sziklái kísérik az utat. Az átlagos emelkedés 9,4%, a legmeredekebb szakaszon eléri a 14%-ot is. A meredek szerpentinúton tilos az utánfutóval való közlekedés. A hágó útját decembertől áprilisig zárva tartják, de kedvező időjárás esetén télen is megnyitják a forgalom előtt.

Maga a hágó egy szélesen elterülő alpesi legelő (olaszul: alpeggio, németül: Alpe) közepén fekszik, a 2574 m magas Nuvolau hegycsoport déli végénél, a 2647 m magas Averau tuskó formájú tömbjének lábánál. Közvetlenül a hágó fölé a csoport legdélibb csúcsa, a 2575 m Gusela (más neveken Ra Gusela vagy Gusela del Nuvolau) sziklatűje magasodik. A hágó tetejéről a Dolomitok egyik legszebb körkilátása nyílik (Marmolada, a Tofanák, Cristallo, Sorapiss, Croda da Lago, Lastoni di Formin, Cadini di Misurina stb.)

A Giau-hágó látképe (középen a Monte Gusela, mögötte balra a Nuvolau-csoport, jobbra a Lastoni di Formin gerinc, háttérben a Tofanák
A Giau-hágó látképe (középen a Monte Gusela, mögötte balra a Nuvolau-csoport, jobbra a Lastoni di Formin gerinc, háttérben a Tofanák

Történelme[szerkesztés]

A Habsburg Birodalom és a Velencei Köztársaság határvonala hosszú időn át a Giau-hágón át húzódott, ennek emléke az út környékén fellelhető számos határkő, kőkereszt, kétfejű sasos ill. oroszlános kőoszlop. 1753-ban a határ több, könnyen átjárható hegyi szakaszát kőből épített, mintegy másfél méter magas és több km hosszú védőfallal zárták le, a csempészet akadályozására. Ez volt a Giau-fal (Muraglia di Giau), amelynek maradványa ma is látható, a hágóból gyalogtúrával elérhető. (A régi államhatár ma San Vito di Cadore és Selva di Cadore községek közigazgatási területének határát képezi (mindkettő Belluno megyében, Veneto régióban fekszik).[1]

Az első világháború idején magában a Giau-hágóban nem folytak harcok. Az osztrák–magyar védelmet innen mintegy 3 km-re északra, a Falzarego-hágó, a Lagazuoi és a Tofanák hegyi erődvonalára támaszkodva építették ki. A délről támadó olasz hadsereg vezérkarának harcálláspontját a Nuvolau hegycsoportban, a Cinque Torri menedékházban rendezték be. 1915–17 között innen irányították a frontszakasz hadműveleteit és az olasz nehéztüzérség munkáját. Az osztrák–magyar nehéztüzérség ellencsapásainak nyomai máig láthatók a Nuvolau hegycsoportban. A tűztől védett hegyoldalon fekvő Giau-hágó fontos utánpótlási útvonalként szolgált[1]

Játékfilmes helyszín[szerkesztés]

A hágó környékén forgatták a Sólyomasszony (Ladyhawke) c. 1986-os amerikai játékfilm néhány jelenetét (rendező Richard Donner, főszereplők Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Matthew Broderick).[2]

Alpinizmus, sport[szerkesztés]

A Giau-hágón halad át a Giro d’Italia kerékpáros országúti verseny egyik legnehezebb és leglátványosabb szakasza, a Colle Santa Lucia felől felvezető meredek emelkedőn 10,1 km hosszú úton 9,1%-os átlagos meredekséget kell legyőzni. Az ellenoldalon, az Ampezzó-völgyi szakaszon rövidebb úton, 8,6 km-en „csak” 8,3%-os átlagos lejtéssel kell megküzdeni a versenyzőknek.

1965-ben a Giro d’Italia szervezői megalapították a „Cima Coppi” intézményét, az 1960-ban elhunyt Fausto Coppi kerékpárbajnok emlékére. Így nevezik minden év aktuális Giro útvonalán a legmagasabb leküzdendő pontot, amelynek eléréséért külön verseny zajlik a résztvevők között. A Giau-hágó eddig (2014-ig) kétszer volt kinevezve „Cima Coppi”-nak, az 1973-as versenyen a spanyol José Manuel Fuente, a 2011-es versenyen az olasz Stefano Garzelli haladt át rajta elsőnek.[3]

Az évente megrendezett Maratona delle Dolomiti (ladin nyelven Maratona dles Dolomites) hegyi kerékpárverseny útvonala áthalad a Giau-hágón.[4]

A Giau-hágó környéke a Dolomiti Superski sípályarendszer Cortina d’Ampezzó-i zónájához tartozik, bár magából a hágóból csak egy sílift visz az Averau-hasadékhoz (Forcella Averau), ahonnan egy pályán vissza lehet térni Giau-hágóba, egy másikon át lehet jutni a Cinque Torri lábához (innen egy másik lift visszahoz az Averau-hasadékhoz). A legközelebbi „nagyobb” síterepek Cortina d’Ampezzo és Alleghe (a Civetta-zóna).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Cinque Torri, Averau (crsocresina.it). [2015. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 3.)
  2. Sólyomasszony c. film forgatási helyszínei, (IMDb.com)
  3. Információk a Giau-hágóról, kerékpárosok számára (cicloweb.net). [2015. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 3.)
  4. Maratona delle Dolomiti (cicloweb.net). [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 3.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Passo Giau
A Wikimédia Commons tartalmaz Giau-hágó témájú médiaállományokat.