Ghyczy Ignác

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ghyczy Ignác
Portré a Vasárnapi Ujságból
Portré a Vasárnapi Ujságból
Született 1799. február 13.
Tata
Elhunyt 1870. május 5. (71 évesen)
Tata
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Laszlovszky Borbála
Foglalkozása mezőgazdász
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ghyczy Ignác témájú médiaállományokat.

Ghyczy Ignác (ghiczi, assa- és ablanczkürthi), (Tata, 1799. február 13.Tata, 1870. május 5.) uradalmi jószágigazgató, mezőgazda, országgyűlési képviselő, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) egyik szervezője.

Családja[szerkesztés]

Ghyczy Kálmán bátyja, Ghyczy Géza és Ghyczy Imre apja. Felesége Laszlovszky Borbála (1803–1881), Laszlovszky József leánya. Házastársa felmenői éppúgy Oszlányból származnak, mint a Ghyczy-család, akik a 17. századtól oszlányi birtokosok a Pálffy-családdal együtt.

Életpályája[szerkesztés]

Az ügyvédi pályára készült és 1822-ben tette le vizsgáit. Ezek után a bábolnai kincstári uradalom ügyésze, majd 1827-től az Esterházy grófok tatai és gesztesi uradalmában gazdatiszt 1848-ig, mikor is a tatai nemzetőrök kapitánya lett, s mint ilyen részt vett a schwechati csatában. 1849 őszén István és József főhercegek gazdaságainak vezetését vette át. 1864-ben nyugalomba ment. 1865-től haláláig a tatai kerület országgyűlési képviselője volt. Eredményeket ért el a vetőmagtermelés, takarmánytermesztés növelésével, valamint az állattenyésztés terén is. Szorgalmazta az erdőgazdaság korszerűsítését, elsősorban az erdőközösségek megszüntetését. Nagy része volt a Magyar Gazdasági Egylet felvirágoztatásában. Tatán szeszfőzdét és sörgyárat alapított. 14 ezer kötetes könyvadományával megvetette az Országgyűlési Könyvtár alapjait. A rendkívül értékes 19. századi magángyűjtemény muzeális értékű könyvekben és periodikumokban is igen gazdag volt.

Műve[szerkesztés]

 • Károlyi Lajos tótmegyeri és Hunyadi József ürményi uradalmainak ismertetése (Pest, 1843).

Irodalom[szerkesztés]

 • Csendes Katalin: A képviselőház könyvtárának Ghyczy Ignác-gyűjteménye. - In.: Magyar Könyvszemle, 1969. 4. sz. p. 352-361.
 • Galgóczy Károly: Az OMGE emlékkönyve (V. füzet, 1885);
 • Szabad György: A tatai és gesztesi Esterházy uradalom (Bp., 1957).

Emlékezete[szerkesztés]

 • A Pallas nagy lexikona szerint "a korabeli társadalom egyik legtiszteltebb alakjai közé tartozott".
 • Az Igazmondó című lap így méltatja halálhírének közlésekor: "A haza egy hű fiát, a szabad eszmék egy megedzett harczost, övéi egy gondos családapát vesztettek benne."[1]
 • 14 ezer kötetes könyvtárát örökösei az országgyűlési képviselőháznak ajándékozták, ezzel megteremtették a mai Országgyűlési Könyvtár alapjait.
 • Ghyczy Ignác-díj az Országgyűlési Könyvtárban. A díj alapítását az Országgyűlés elnökének Könyvtári Tanácsadó Testülete 1998. február 11-én tartott ülésén javasolta. A díj a könyvtári munka elismerését célozza.

Források[szerkesztés]

 • Alapi Gyula: Komárom vármegye jelesei: akiknek működése a magyar kultúra terén maradandó nyomokat hagyott. - In.: Alapi Gyula: Komárom vármegye kultúrtörténetéből. Válogatta és sajtó alá rendezte Hidvégi Violetta. - Tatabánya: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, Kernstok Károly Művészeti Alapítvány, 2000. (Castrum könyvek 7.)
 • A Pallas nagy lexikona
 • Magyar életrajzi lexikon
 1. 1870. 133. l.