Geréb József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Geréb József
Született Geiger József
1861. május 1.
Szabadka
Elhunyt 1930. június 6. (69 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása irodalomtörténész,
pedagógus
A Wikimédia Commons tartalmaz Geréb József témájú médiaállományokat.

Geréb József (született Geiger József, Szabadka, 1861. május 1.Budapest, 1930. június 6.) bölcseleti doktor, irodalomtörténész és főgimnáziumi tanár.

Életrajza[szerkesztés]

A gimnáziumot szülővárosában végezte s 1878-82-ig a budapesti egyetemen a filológiai s filozófiai előadásokat hallgatta. 1883. június 7-én bölcseleti doktorrá avatták. Még 1882-ben tanári vizsgát tett és Szabadka város megválasztotta a községi főgimnáziumhoz tanárrá, de vallása miatt (izraelita volt) ezen választás ellen nehézségeket támasztottak és így nem foglalhatta el állását. Időközben a budapesti gyakorló főgimnáziumban működött. 1885-ben Trefort Ágoston miniszter az egyetem ajánlatára külföldi tanulmányútra küldte s Berlinben, Münchenben meg Párizsban előadásokat hallgatott és a múzeumokat tanulmányozta. 1885-ben a losonci állami főgimnáziumhoz helyettes tanárrá neveztetett ki; 1888-ban rendes tanár lett.

Programmértekezései a budapesti gyakorló főgimnázium Értesítőjében (1883. Részletek a Herodotoshoz való praeparatiókból), a losonczi főgymnasium Értesítőjében (1886. Sinon csele Vergilius Aeneisében), az Egyetemes Philol. Közlönyben (1885. Restauratiók a berlini olympiai múzeumban), a Magyar Tanügyben (1886. A latin és görög nyelv kérdése), a Fővárosi Lapokban (1894. A toilette bölcsészete.)

Munkái[szerkesztés]

Herodotos történeti könyvei.jpg

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]