Gattaca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gattaca
(Gattaca)
1997-es amerikai film

RendezőAndrew Niccol
ProducerDanny DeVito
Michael Shamberg
Stacey Sher
Műfaj
ForgatókönyvíróAndrew Niccol
FőszerepbenEthan Hawke
Uma Thurman
Jude Law
Gore Vidal
Xander Berkeley
ZeneMichael Nyman
OperatőrRoger Pratt
VágóLisa Zeno Churgin
DíszlettervezőJan Roelfs
Gyártás
GyártóColumbia Pictures Corporation
Jersey Films
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínSan Diego
Játékidő106 perc
Költségvetés36 millió USD
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
BemutatóKanada 1997. szeptember 7. (Torontói Filmfesztivál)
USA 1997. október 24.
Korhatár12 II. kategória (F/6802/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Gattaca témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gattaca egy, 1997-ben bemutatott, disztópikus jövőt lefestő sci-fi film, mely az eugenika által szinte kasztokba sorolt emberi társadalomban játszódik. A film címe a DNS-t alkotó nitrogén tartalmú szerves bázisok (adenin, timin, citozin, guanin) kezdőbetűiből alkotott szó, a Gattaca Aerospace Corporation neve.[1]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film "valamikor a közeljövőben", olyan társadalomban játszódik, amelyben a gyermekek túlnyomó többsége mesterséges megtermékenyítés útján, a lehető legjobb genetikai tulajdonságú zigóta kiválasztását követően születik.

Vincent Freeman (Ethan Hawke) szülei a természetes fogantatást választják. Gyermekük megszületését követően az elvégzett genetikai vizsgálat fiatalkori szívbetegség keletkezésének 99%-os kockázatát, és összességében 30,2 éves várható életet vetíti előre. Vincent szülei következő gyermekük, Anton esetében már a kor szerint bevált és mindennapos, genetikai szűrést követő mesterséges megtermékenyítést választják. Gyermekkoruk során Anton mindenben felülmúlja Vincentet (egyetlen alkalomtól eltekintve, mikor versenyt úsztak – Vincent rendszeresen alulmaradt, de ez alkalommal legyőzte testvérét és megmentette a fulladástól).

A film által vázolt társadalomban – bár ez törvénytelen – az embereket genetikai szűrés alapján választják ki a magas kvalifikációt igénylő, magas presztízst jelentő munkákra. Akik nem felelnek meg a kívánalmaknak ('invalidok', 'selejtek'), csak alsóbbrendű munkát végezhetnek. Vincent természetesen az utóbbi kasztba tartozik. Bár gyermekkori vágya az űrutazás – a filmben felvázolt társadalomban csaknem mindennapos esemény űrexpedíció indítása -, csak takarítói munkát vállalhat. Az űrközpontban végzi munkáját, s minden alkalommal vágyakozva tekint a hatalmas épület üvegteteje felett elrepülő, felszálló űrrakétákra.

Vincent szembeszáll sorsával: személyiséget cserél Jerome Eugene Morrow-val (Jude Law), aki tökéletes genetikai adottságokkal rendelkezik, de egy baleset miatt gerincvelő-sérülést szenvedett és deréktól lefelé megbénult. Vincent "megvásárolja" Jerome teljes identitását. Ez neki nemcsak sok pénzbe, de egyéb áldozatokba is kerül: rövidlátása miatt kontaktlencsét kell viselnie, ami kockázatos, mert a rendőrség időnként ellenőrzi, nem próbál-e ilyen módon beszivárogni valaki a tökéletesek közé. Folyamatosan kell gyakorolnia jobb keze használatát is (hiszen egy „tökéletes” ember nem lehet balkezes), és át kell esnie egy végtaghosszabbító műtéten, hogy Morrow testmagasságát elérje. A szűrő-, illetve ellenőrző vizsgálatokon Jerome vér-, vizelet- és szövetmintáit használja fel. Ezt Jerome alkoholizmusa megnehezíti: Vincent maga ellenőrzi, nehogy a leadott minta alkoholtartalmú legyen – ez természetesen véget vetne terveinek.

Jerome kitűnő genetikai adottságaival Vincent felvételt nyer a hatalmas Gattaca Aerospace Corporationnál, eltökéltsége révén mint a legkitűnőbb űrnavigátor végzi el a kiképzést.

Egy héttel a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra induló űrexpedíció startja előtt meggyilkolják az űrközpont igazgatóját. A vizsgálat során a helyszín közelében megtalálják Vincent igazi szempilláját. Vincent lebukása hajszálon múlik. Mégis – vagy talán ezért – ez az az időszak, amely alatt a főhős Irene Cassini (Uma Thurman) iránt érzett vonzalma kiteljesedik.

Az űrhajó indulása előtt Vincentet még egy váratlan orvosi vizsgálatra rendelik. Ekkor nincs nála Jerome mintája, vonakodva bár, de leadja a kért vizeletmintát. A lebukás szinte bizonyos. A vizsgálatot végző dr. Lamar megjegyzi: "Ami a jövőt illeti: jobbkezes emberek nem fogják a bal kezükkel". Lamar doktor feltehetőleg végig tudott Vincent megváltoztatott identitásáról, de csodálta a kitartását, eltökéltségét és szorgalmát, és most meghamisítja a vizsgálat eredményét, hozzásegítve, hogy a főhős űrhajósként beteljesíthesse álmát – nem törődik a genetikai előítéletekkel.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Idővonal[szerkesztés]

"A nevem Jerome Eugene Morrow" – mutatkozik be a főhős a film elején. Elmondja, hogy a Gattaca Aerospace Corporationnál navigátor-kiképzésen vesz részt. Majd váratlanul közli: „Csak az a baj, hogy nem én vagyok Jerome Eugene Morrow”.

A film innen kezdve visszapillant Vincent szüleinek a természetes fogantatás melletti döntésétől kezdve a gyermek megszületésére és az elvégzett genetikai tesztekre, azoknak a szülők általi kétségbeesett fogadtatására. A továbbiakban is csaknem teljesen lineáris az idővonal: a filmben sorra szerepel Vincent gyermekkora, első munkája, döntése a személycseréről, majd a további események.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A DNS bázissorrendjét leíró jelsorozatok a bázisok kezdőbetűjét szokták tartalmazni, valahogy így: ATGTAACATGCGATAGTAATG... Ezek jelentését a genetika tudományága vizsgálja. A filmbeli vállalat neve is lehetne egy ilyen bázissorozat leírása, GATTACA.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]