Fortress – 33 emelet mélyen a pokolban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fortress – 33 emelet mélyen a pokolban
(Fortress)
1992-es amerikai–ausztrál film
RendezőStuart Gordon
ProducerJohn Davis
Műfaj
  • akciófilm
  • sci-fi film
  • börtönfilm
  • disztópikus film
Főszerepben
ZeneFrédéric Talgorn
OperatőrDavid Eggby
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Ausztrália
Nyelvangol
Forgatási helyszínAusztrália
Játékidő
  • 95 perc
  • 91 perc
Költségvetés8 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóDimension Films (Észak-Amerikában és Japánban: Miramax Films)[1]
ausztrál Roadshow Entertainment (Ausztrália)
magyar Flamex (Magyarország)
BemutatóUSA 1993. szeptember 3.
magyar 1992. december 18.
Bevétel
  • 2 855 154 A$ (Ausztrália, 1993)
  • 6 739 141 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 46 730 578 $ (világszerte)
Kronológia
KövetkezőFortress 2: Re-Entry
További információk
SablonWikidataSegítség

A Fortress – 33 emelet mélyen a pokolban (eredeti cím: Fortress ) egy 1992-es sci-fi akciófilm, amelyet Stuart Gordon rendezett. A főszerepben Christopher Lambert és Loryn Locklin látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2017-ben az Egyesült Államok katonai diktatúrája elöl menekülve John Henry Brennick volt katonatiszt és felesége, Karen megpróbálnak átjutni a kanadai-amerikai határon a Kanadai Szovjet Szocialista Köztársaságban található Vancouver szabad városába, hogy megszüljék második gyermeküket. A szigorú egygyermekes politika tiltja a második terhességet, ezért Karen mágneses mellényt visel, hogy terhességét elrejtse a biztonsági szkennerek elől. Egy őr azonban észreveszi a mellényt, és riasztja társait. A párt letartóztatják, bár John Brennick azt gondolja, hogy a feleségének sikerült átjutni a határon.

Brennicket elfogják, és harmincegy évre ítélik az Erődbe, a Men-Tel Corporation által működtetett maximálisan biztonságos börtönbe. A foglyokat rabszolgamunkára használják, hogy a börtön-ipari komplexum részeként tovább bővítsék az börtönt. A rabokba úgynevezett "bélbeültetőket" helyeztek be, amelyek súlyos fájdalmat vagy halált okoznak a fizikai kontroll és a mentális kondicionálás érdekében. Poe börtönigazgató a felelős a Zed-10 számítógépért, ami a napi tevékenységeket felügyeli. A börtön a sivatagban, a föld alatt található, egy gödörben, amelyen csak egy behúzható hídon lehet átkelni. A túlzsúfolt cellákat lézerrácsok biztosítják.

Poe, aki szerelemes lesz Karenbe, azt mondja neki, hogy ha vele él, akkor kiengedi Johnt az memóriatörlő kamrából, ahová bezáratta. A lány elfogadja. Poe-ról kiderül, hogy kiborg. Négy hónappal később, a terhes Karen, a Poe kabinjában lévő börtönkomputerhez való hozzáférését használja fel arra, hogy férjét kiszabadítsa. Ellop egy holografikus térképet, és odaadja Abrahamnak, hogy adja át Johnnak. D-Day egy mágnes segítségével kiszedi Maddox belébe helyezett szerkezetet, és a többiekből is eltávolítják.

Az eltávolított szerkezetet, amit szökés esetén távirányítással felrobbantanának, egy légcsatornába helyezik a rabok és verekedést színlelnek, aminek hatására Zed-10 felrobbantja a belekből kivett szerkezeteket és a rabok elindulnak a csatornába. Poe a csatornát gőzzel árasztja el, és aktiválja az úgynevezett "harciklónokat", amik lángszórókkal és gépfegyverekkel felfegyverzett, hálózatba kapcsolt kiborgok. Stiggs-et agyonlövik, de a csoport többi tagja elfoglal egy harciklónt, és annak fegyverzetével elpusztítják a többi ellenséges kiborgot.

Karen megtudja, hogy a gyermekét, mint minden Men-Tel tulajdonában lévő babát, császármetszéssel kiveszik és kiborgá alakítják. Poe megfojtja Abrahamot.

John társai egy lövegtornyot liftként használnak és eljutnak Zed irányítótermébe. John túszul ejti Poe-t, és megparancsolja neki, hogy engedje el Karent. Poe kiadja a parancsot, de Zed visszautasítja, mondván, hogy a Men-Tel nem tárgyal túszejtés közben. Egy lövegtorony megöli Poe-t. A D-Day feltöri a Zedet, és aktivál egy vírust, ami teljes rendszerösszeomlást okoz, ami miatt minden automatizált biztonsági rendszer leáll, és a foglyok megszökhetnek. John és Gomez megmentik Karent, ellopnak egy teherautót, és Mexikóba menekülnek. Miután elérték Mexikót, Brennick, a felesége és Gomez egy pajtában kötnek ki, ahol a nő vajúdni kezd. Gomez kimegy a teherautóhoz, hogy hozzon egy takarót a hamarosan érkező babának. Zed-10-nek sikerül távkapcsolatot létesítenie a teherautóval, felülírva annak belső vezérlését. A teherautó hirtelen életre kel, és elgázolja Gomezt, megölve őt. Brennick addig lövöldözik a teherautóra a egy géppisztollyal, amíg az meg nem áll, majd felgyújtja egy lángszóróval. A teherautó egy pajtába csapódik, és felrobban. Brennick bemászik az égő romok közé, ahol a felesége egy régi traktornak támaszkodva ül, és az újszülött gyermekét szorongatja.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
John Henry Brennick Christopher Lambert Szakácsi Sándor
Poe börtönigazgató Kurtwood Smith Sinkó László
Karen B. Brennick Loryn Locklin Csere Ágnes
Nino Gomez Clifton Collins Jr. Lippai László
Abraham Lincoln Kilpatrick Dengyel Iván
Doki Jeffrey Combs Schnell Ádám
Stiggs, Maddox haverja Tom Towles Ujlaki Dénes
Maddox Vernon Wells Both András
Z-10 (hangja) Carolyn Purdy-Gordon Menszátor Magdolna

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás az ausztráliai Queenslandben zajlott 1991. október 20-tól, 1991. decemberéig. [3]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Fortress – 33 emelet mélyen a pokolban a kritikusokat megosztotta. A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő oldalon tizenhat kritikusból hat pozitívan, tíz negatívan értékelte a filmet.

Bevétel[szerkesztés]

Nemzetközi szinten összesen 40 millió dolláros bevételt hozott, ami ahhoz képest, hogy 12 000 000 dolláros költségvetésből forgatták, nyereséges film lett. [4] Bemutató hétvégéjén csupán a hatodik helyen végzett az észak-amerikai mozikban, megelőzték az ötödik hete műsoron lévő Szökevény, a második hete műsoron lévő Az arc nélküli ember, a harmadik hete műsoron lévő Tökéletes célpont, a tizenharmadik hete műsoron lévő Jurassic Park és a második hete műsoron lévő Hasznos holmik című filmek. [5]

Folytatás[szerkesztés]

A filmnek Fortress 2.: Pokoli űr (eredeti címén: Fortress 2: Re-Entry) címen 2000-ben készült folytatása, amit Geoff Murphy rendezett és az Egyesült Államokban és Magyarországon is csak videóforgalmazásban jelent meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fortress (1992 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Frook, John Evan: Miramax Films goes wide with 'Fortress'. Variety, 1993. augusztus 27. (Hozzáférés: 2020. szeptember 27.)
  2. Fortress – 33 emelet mélyen a pokolban az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Imdb.com-locations (magyar nyelven). Internet Movie Database, 2024. január 27. (Hozzáférés: 2024. január 27.)
  4. Fortress (1993) - Financial Information. The-numbers.com . (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
  5. 1993. 36. hét hétvégi bevétele Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]