Farkasok völgye: Irak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Farkasok völgye – Irak
Kurtlar vadisi – Irak
(Valley of the Wolves: Iraq)
2006-os török film
Rendező Serdar Akar
Sadullah Sentürk (társrendező)
Producer Raci Sasmaz
Vezető producer Raci Şaşmaz
Műfaj
Forgatókönyvíró Bahadir Özdener
Raci Sasmaz
Főszerepben Necati Sasmaz
Billy Zane
Ghassan Massoud
Gürkan Uygun
Bergüzar Korel
Zene Gökhan Kirdar
Operatőr Selahattin Sancakli
Gyártás
Gyártó Pana Film
Ország Törökország
Nyelv török
arab
kurd
angol
Játékidő 122 perc
Költségvetés 8,3 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó török KenDa
magyar Best Hollywood
Bemutatótörök 2006. február 3.
magyar 2006. december 7.
Korhatármagyar 16
További információk

A Farkasok völgye – Irak (ném.: Tal der Wölfe – Irak, török: Kurtlar Vadisi Irak) egy 2006-os török film, amely az amerikaiak és szövetségeseik által megszállt Irakban játszódik. A film alapjául egy valós esemény szolgált, ennek ellenére maga a történet kitalált. Beleszőttek viszont számos olyan elemet, amely az iraki háború és az azt követő amerikai megszállás alatt többé kevésbé hasonlóan megtörtént, mint például az Abu Graib börtönbeli fogolykínzások vagy éppen az esküvő megtámadása, amely a 2004. május 19-i mukaradeebi mészárlásnak állít emléket.

A filmben a törökök, a kurdok és az irakiak testesítik meg a pozitív szereplőket, az amerikaiak, a zsidók és a keresztények pedig az antagonisták. A film semmiképpen nem akar még csak kiegyensúlyozottnak sem látszani, de annak megítélése már vita tárgyát képezheti, hogy csupán iraki/török/muszlim nézőpontból láttatja a világot, vagy uszítóan nyugatellenes és antiszemita propagandafilm.

A film szervesen kapcsolódik a nagy sikerű Kurtlar Vadisi (Farkasok Völgye) című török televíziós sorozathoz, melynek főszereplője ugyancsak Necati Sasmaz.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

2003. július 4-én az amerikai hadsereg megtámadott egy szövetséges török 11 fős alakulatot és megalázó módon, fejükre zsákot húzva elvitték őket, ahonnan csak 60 óra múltán szabadultak ki a legmagasabb szintű közbenjárás hatására. Ez az esemény a "hood event" (zsákos eset) néven vált közismertté. Ennek hatására – a szégyentől nem bírva szabadulni – a török alakulat vezetője főbe lövi magát. Egy búcsúlevelet hagy barátjának, Polat Alemdarnak, aki egy különlegesen kiképzett titkos ügynök. Polat terve az, hogy aláaknáznak egy luxushotelt, amit akkor nem robbantanak fel, ha Sam William Marshall, az amerikaiak parancsnoka és katonái zsákkal a fejükön kijönnek a hotelből. Sam harminc iraki gyereket hozat be amolyan élő pajzsként, mire Polat meghátrál. Polat Irakban rádöbben, hogy az amerikai parancsnoknak nemcsak a törökök megalázása az egyetlen bűne, lábbal tiporja a helyi lakosok emberi jogait. Megindul a harc a két ember közt…

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Polat Alemdar Necati Sasmaz
Sam William Marshall Billy Zane
Abdurrahman Halis Karuki Ghassan Massoud
Memati Bas Gürkan Uygun
Leyla Bergüzar Korel
Abdülhey Çoban Kenan Çoban
Erhan Ufak Erhan Ufak
Dante, Sam asszisztense Diego Serrano
Doktor Gary Busey
George Baltimore, újságíró Spencer Garrett

Visszhang és vita Németországban[szerkesztés]

A film kapcsán Németországban kiújult a vita a sajtó- és szólásszabadságról, belpolitikai viszály tárgya lett 2006 februárjában. CDU-s és főleg CSU-s politikusok, valamint a zsidó központi tanács szerint a film uszít a nyugati értékrend, a kereszténység ellen. Edmund Stoiber bajor miniszterelnök arra kérte a németeket, hogy bojkottálják ezt a „közönséges antiszemita és Nyugat-ellenes propagandafilmet.”

A szociáldemokraták és a baloldali értelmiség nagy része viszont a szólás- és a művészeti szabadság nevében védi a mozifilmet, s úgy vélik, hogy a konzervatívok valójában cenzúrát követelnek.

A filmet tíz nap alatt 200 ezren nézték meg, a nézők többsége Németországban élő ifjú török.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Információs oldalak[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]