Kutyatejfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Euphorbiaceae szócikkből átirányítva)
Kutyatejfélék
Aleurites moluccana
Aleurites moluccana
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosids
Csoport: Eurosids I
Rend: Malpighiales
Család: Kutyatejfélék (Euphorbiaceae)
Juss.
Típusnemzetség
Euphorbia
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kutyatejfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kutyatejfélék témájú kategóriát.

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) a Malpighiales rendbe tartozó növénycsalád. 300 nemzetségével, mintegy 5000 fajával a növényvilág egyik legnagyobb családja; csak névadó génusza, az Euphorbia több mint 2000 fajt számlál.

Jellemzés[szerkesztés]

Változatos kinézetű fák, liánok és lágyszárú növények tartoznak ide. Virágaik egyivarúak, sokszor redukáltak (a párta csak néha van jelen, a csészelevek száma 2-6). A hím virágban a porzók száma általában 1, de nagyon sok is lehet. A rovarbeporzás dominál. Az érés után széteső termő három levélből nőtt össze.

Az Euphorbia nemzetségre jellemző a bogas, a forgó-többesbog azaz a ciátium virágzat. Szöveteikben gyakran halmozódik fel fehér, többnyire mérgező tejnedv. Termésük háromrekeszű tok. A magra jellemző a karunkula, egy párna formájú duzzanat, ami olajat tartalmazó testté alakulhat.

Alcsaládok[szerkesztés]

Az Acalyphoideae alcsaládban nem található tejnedv (a másik kettőben igen). Sok fajukat a szél porozza. Ide tartozik például a szélfű (Mercurialis) és a ricinus.

A Crotonoideae alcsaládban hosszú tejedények fordulnak elő. Virágaikban száznál több porzó is lehet, pollenje poliporát, bibeszála elágazó. Ide tartozik például a kaucsukfa (Hevea) és a manióka (Manihot).

Az Euphorbioideae alcsaládban a tejnedvet nagyméretű sejtek tárolják. Pollenjük trikolporát. Ide tartozik a névadó kutyatej (Euphorbia) nemzetség, melynek páratlan a változatossága: az apró egyéves növényektől a fatermetű, CAM fotoszintézisű pozsgásokig terjed.

Magyarországon honos fajok[szerkesztés]

Magyarországon előforduló fajok (a lista nem teljes):

Források[szerkesztés]