Etiópiai sémi nyelvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Etiópiai sémi nyelvek
TerületEtiópia, Eritrea
NyelvcsaládAfroázsiai nyelvcsalád
   délsémi nyelvek

Az etiópiai sémi nyelvek (angol nyelvterületen Ethiosemitic, Ethiopian, Ethiopic) speciális sémi nyelvészeti terminus, mely az Etiópia területén található valamennyi kihalt vagy beszélt sémi nyelv együttesét jelenti. A csoport az ódélarab nyelvekkel együtt a délsémi nyelvek keleti ágát alkotja.

A nyelvek együttes kezelését nyelvi-földrajzi elszigetelségük - s így egységük -, valamint az etióp nyelvterületen található egyéb nem sémi etiópiai nyelvekkel való érintkezések miatti speciális, más sémi nyelvekben nem található nyelvi elemeik indokolják.

A terminust újabban többen (elsősorban politikai okoknál fogva) félrevezetőnek tartják, mivel a csoport egyes képviselőit kizárólag a ma már Etiópiától független Eritreában beszélik, a terminus azonban a függetlenné válásnál jóval régebbi, kialakulása az úgynevezett etióp tanulmányok tárgykörébe esik.

Felosztás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Dobos Károly Dániel: Sém fiai – A sémi nyelvek és a sémi írásrendszerek története (Pázmány Egyetem eKiadó és Szent István Társulat: Budapest, 2013) 317-342.

Lásd még[szerkesztés]