Szicíliai arab nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szicíliai arab nyelv, más néven szikuló-arab nyelv a maghrebi arab Szicílián beszélt változata volt, amit a 14. századig beszéltek a szigeten. Mai leszármazottja a máltai nyelv. A nyelv 9. és a 11. század között aktív volt, mivel Szicíliában önálló arab emirség létezett, ennek bukása után a szicíliai arab is lassú hanyatlásnak indult.

Története[szerkesztés]

A szicíliai arabról kevés feljegyzés maradt. A 7. és 8. század között a szigetet a tuniszi arabok gyakran megtámadták és fokozatosan okkupálták. 902-ben esett el az utolsó még keresztény (bizánci) kézben levő erőd Taormina. A szigetre sok arab vándorolt be, de megmaradt a görög, újlatin és normann lakosság is. A Szicíliai Emirségben arabok és helyiek nyelvét ugyanúgy használták, ezek a nyelvek kölcsönösen hatottak is egymásra.

A szicíliai arab nyelv az észak-afrikai arab nyelvjárásokból alakult ki, de csak beszélt nyelv volt, habár egy-egy dokumentumot írtak, esetleg írhattak szicíliai arabul is.

A normannok Szicília visszaszerzése után is használtak olykor-olykor arab nyelvet, mert a térségben maradt jelentékeny számban arab lakosság, amely sokáig ragaszkodott iszlám hitéhez, keresztény hitre térítésük és asszimilációjuk nem volt gyors.

A szicíliai arab öröksége és a máltai nyelv[szerkesztés]

A Málta szigetén beszélt arab a kezdetekkor még tulajdonképpen a szicíliai arab egy nyelvjárása volt. Míg Szicíliában az arabok maradéka beolvadt, Máltán a keresztény hitre tért arabok nyelvüket megőrizték (főként a falvak lakosai), amely így teljesen külön nyelvvé vált és a 19. században az irodalmi nyelv státuszába is belépett.

A szicíliai arab otthagyta nyomát a szicíliai nyelvben, hatással van még a nápolyi nyelvre és calabriaira is.

Összehasonlítás a máltai és szicíliai arabnak:

Máltai Szicíliai arab Magyar
Bebbuxu Babbaluciu Csiga
Ġiebja Gebbia Ciszterna
Ġunġlien Giuggiulena Szezámmag
Saqqajja Saia Csatorna
Kenur Tanura Kemence
Żaffran Zaffarana Sáfrány
Zahar Zagara Virág
Żbib Zibbibbu Mazsola
Zokk Zuccu Fatörzs

Források[szerkesztés]

  • Agius, D. A. (1996). Siculo Arabic. London: Kegan Paul International. ISBN 0-7103-0497-8.
  • Metcalfe, Alex (2003). Muslims and Christian in Norman Sicily. Arabic-speakers and the end of Islam. London and New York: Routledge. ISBN 0-7007-1685-8.
  • Johns, Jeremy (2002). Arabic Administration in Norman Sicily. The Royal Diwan. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-81692-0.