Edomi nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edomi, edomita
Beszélikholt nyelv
TerületKözel-Kelet, az egykori Edom (a mai Délnyugat-Jordánia és Dél-Izrael területe, a Holt-tengertől délkeletre)
Beszélők száma0 fő
NyelvcsaládAfroázsiai nyelvcsalád
   sémi ág
    nyugati csoport
     északnyugati alcsoport
      kánaáni nyelvek
       edomi nyelv
Írásrendszerföníciai ábécé, arámi ábécé
Hivatalos állapot
Hivatalossehol nem hivatalos
Gondozzanincs szabályozva
Nyelvkódok
ISO 639-1nincs
ISO 639-3xdm

Az edomi nyelv más néven edomita nyelv, idumita nyelv, idumeai nyelv kihalt kánaáni nyelv, amely a héberrel és moábival szoros rokonságban állt. A nyelvet a Krisztus előtti 1. évezredben beszélték a mai Izrael déli és Jordánia délnyugati részén. Kihalásának idejét nem sikerült még behatárolni.

A Bibliában is szerepel Edom népe, sőt a Szentírás eléggé nyilvánvalóan érzékelteti, hogy a zsidók és edomiták azonos gyökerekkel rendelkeznek (Edom ősatya, Ézsau, Ábrahám unokája).

Az edomi nyelvről csekély információk állnak rendelkezésre. A nyelv előbb föníciai majd arámi ábécével íródott (erre az írásra a Kr. e. 6. században tért át). A moábi nyelv héber ábécét használt. A moábihoz hasonlóan az edomi nyelv is megőrizte a nőnemre utaló -t végződést. A nyelvet jelentős arámi és arab hatások is érték, ezzel különül el leginkább a hébertől. Emiatt, miként a moábi nyelv esetében is, bizonyos nyelvészek az edomit csupán a héber egy nyelvjárásának tartják.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin; Bank, Sebastian, eds. (2016). "Edomite". Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History.