Erwig nyugati gót király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erwig
Erwig pénzérméje
Erwig pénzérméje

Nyugati gót király
Uralkodási ideje
680. október 15.[1] – 687. november 15.[1]
Elődje Wamba
Utódja Egica
Életrajzi adatok
Született 640 körül
Elhunyt 687 után
Toledo
Édesapja Ardabastus
Édesanyja nem ismert
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Erwig témájú médiaállományokat.

Erwig, más írásmóddal Ervig (latinul: Ervigius) (640 k. – 687 után) nyugati gót király 680-tól 687-ig.

Erurich Wamba megbuktatása után királlyá kenette, és a tizenkettedik toledói nemzetgyűlés által is elismertette magát[2]. Ez a nemzetgyűlés enyhített a Wamba szigorú törvényein[2], tágította az egyházi menedékjogot[2], a megüresedő püspöki székek betöltését a toledói érsekre bízta s törvénnyé emelte Erwignek a zsidók ellen kibocsátott 28 rendeletét[2]. E törvény vérengző dühvel szentesítette az üldözést és az eddigieknél jóval kegyetlenebb intézkedéseket tartalmazott[2]. Megtiltotta a zsidóknak ünnepeik megtartását, szertartásaik gyakorlását s nem volt szabad fiaikat és szolgáikat a keresztelés alól kivonni[2].

A tehetetlen király alatt egy kikeresztelkedett zsidóból lett érsek, a toledói Julianus ragadta magához az uralmat s jobban dühöngött egykori rokonai ellen, mint maguk a született gótok[2].

Két évvel később ült egybe a tizenharmadik nemzetgyűlés, mely a királyságra nézve végzetes határozatokat hozott[2]. Kivette a király kezéből a nemesek és egyháziak felett való bíráskodást s azt a papi és világi nagyok gyülekezetére ruházta[2]; az előbbi király alatt száműzött pártütőknek megbocsátott s megtiltotta, hogy az uralkodó az elhunyt király özvegyét oltárhoz vezesse[2]. Végül törölte az adóhátralékokat s nagy engedményeket tett a hadkötelezettség terén[2]. A királyi hatalom e süllyedése megdöbbentette magát Erwiget is[2]; a tizennegyedik zsinaton saját gyermekei mellőzésével Wamba unokaöccsét, Egikát tette meg örököséül[2], azután letéve a királyi palástot, barátcsuhát öltött és kolostorba vonult[2].

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Erwich König der Westgoten (német nyelven). Genealogie Mittelalter. (Hozzáférés: 2005. június 25.)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n Marczali Henrik (szerk.): Nagy képes világtörténet IV. kötet. IV. rész XV. fejezet: A nyugati gótok országa – 2. Hispaniában


Előző uralkodó:
Wamba
Nyugati gót király
680687
Fíbula aquiliforme (M.A.N. Madrid) 01.jpg
Következő uralkodó:
Egica