Első messines-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az első messines-i csata az első világháború egyik csatája volt amelyet a nyugati fronton, a „Versenyfutás a tengerhez” hadművelet keretében vívott egymással a Német Birodalom és az Egyesült Királyság. A csata 1914. október 12-én kezdődött, és november 2-án ért véget, döntetlen eredménnyel.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

John French, az első világháborús Brit Expedíciós Haderő parancsnoka tévesen becsülte meg az Armentières falu közelében állomásoztatott német csapatok méretét, ezért október 12-én támadásba indította a 3. brit lovashadtestet.

A csata[szerkesztés]

A lovashadtestet követően a brit csapatok Edmund Allenby parancsnoksága alatt megkezdték Armentières felé vonulásukat. Eközben a 3. lovashadtest egységei a Mont des Cats magaslat és Flêtre közelébe értek, ahol kisebb számú német csapatokkal találták szembe magukat. Október 12-e estéjére a 3. lovashadtest elfoglalta Mont des Cats-ot, s másnap ismét támadásba lendültek. A 12-én történt brit támadást követően a németek kiürítették az Armentières faluban felállított védelmet, s visszahúzódtak.

Források[szerkesztés]

  • A csata leírása (angol nyelven). Historyofwar.org. (Hozzáférés: 2013. február 17.)