Mülhauseni csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mülhauseni csata
Konfliktus első világháború
Időpont 1914. augusztus 7.augusztus 10.
Helyszín Elzász, Mülhausen környékén
Eredmény német győzelem
Szemben álló felek
FranciaországNémet Birodalom
Parancsnokok
Louis Bonneau tábornok,
Joseph Joffre
Josias von Heeringen tábornok
Szemben álló erők
VII. francia hadtest (45 000 fő)XIV. és XV. német hadtest (30 000 fő)
Veszteségek
40003000
Térkép
Mülhauseni csata (Franciaország)
Mülhauseni csata
Mülhauseni csata
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 44′ 58″, k. h. 7° 20′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 44′ 58″, k. h. 7° 20′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mülhauseni csata témájú médiaállományokat.

A mülhauseni csata, francia változat: mulhouse-i csata 1914. augusztus 9-én kezdődött és ez volt az első világháborúban az első, németek ellen intézett francia támadás. A csata fő célja az volt, hogy visszafoglalják Elzászt, amelyet a franciák elvesztettek az 1870 és 1871 közt dúló porosz–francia háborúban. Augusztus 7-én, reggel a francia sereg hamar elfoglalta a francia–német határon fekvő Altkirch városát. Az ezt követő napokban a francia sereg a Rajna felé vonult, és bevette Mülhausent is. A támadás gyors sikere óriási ünneplést váltott ki Franciaországban. Augusztus 9-én a németek ellentámadást indítottak. Mivel a franciák képtelenek voltak koncentrált védelmet kialakítani, kénytelenek voltak kivonulni Mülhausenből.

A szembenálló erők[szerkesztés]

A Bonneau tábornok vezetése alatt álló francia csapatok - 14. és 41. gyaloghadosztályok megerősítve az 57. tartalékos hadosztály egy dandárjával és a 8. lovashadosztály - még Lotharingiában szakadtak el az 1. hadseregtől. XVII. terv szerint ez is része volt a nagy francia támadásnak Elzász-Lotaringiában.

A német oldalon a XIV. és XV. német hadtest sorakozott fel Josias von Heeringen tábornok vezetésével.

Az ütközet[szerkesztés]

A támadás 1914. augusztus 7-én 5:00-kor indult meg. Az alapvető francia háborús stratégiai terv - XVII. terv - szerint a mülhauseni csata biztosította Elzász visszafoglalását, melyet a franciák az 1870–1871 közt dúló porosz–francia háborúban vesztettek el. A nemzeti büszkeségtől mellett persze a hadművelet célja az volt, hogy fedezze az elkövetkezendő északabbi francia támadások déli szárnyát.

A hadművelet parancsnoka Bonneau tábornok volt, aki két gyalog- és egy lovashadosztályával vonult fel von Heeringen tábornok csapataival szemben.

Augusztus 7-én reggel, a határ átlépése után, a francia csapatok egy szuronyrohammal hamar elfoglalták a 4000 lakosú Altkirchet. Azonban Bonneau nem bízta el magát a könnyű győzelem miatt, sőt még óvatosabban haladt előre, egy esetleges német csapdától tartva. Másnap átkelt a Rajnán. Bonneau folytatta útját kitűzött célja felé. A németek közben elhagyták Mülhausent.

A franciák harc nélkül bevonultak a városba és Franciaország-szerte ünnepeltek az emberek. Azonban augusztus 9-én Strasbourgból német erősítés érkezett. A németek nem is vesztegették az időt, és Cernay-nál ellentámadást indítottak. Tartalékok hiánya és a kiépítetlen védelem miatt Bonneau-nak is hátralnia kellett. Egészen Belfort-ig húzódott vissza, a svájci határhoz és az egyetlen olyan várhoz, amely a porosz-francia háború során mindvégig ellenállt az ostromnak.

Joseph Joffre, a francia főparancsnok azonnal átirányított egységeket Mülhausenbe, de már késő volt. Augusztus 10-én a francia csapatok kiürítették a várost, mert attól féltek, hogy a németek bekerítik őket.

Joffre válasza közvetlen volt. Bonneau-nak szemére vetette az agresszív támadó ténykedés hiányát, és azonnal felmentette parancsnoki beosztásából. Joffre felismerte a súlyos veszteségek hatását, és további négy hadosztályt csoportosított át az „Elzászi sereghez”, amelynek irányítását Paul Pau tábornokra bízta. A hónap folyamán még többször próbálták meg elfoglalni Mülhausent, de sikertelenül.

Következmények[szerkesztés]

A elzászi betörést, és a város elfoglalását, a visszavonulás ellenére, a hadvezetés és a közvélemény is biztatónak tekintette. A kudarca miatt azonban Joffre főparancsnok leváltotta Bonneau tábornokot, akinek Pau tábornok vette át a parancsnoki posztját a VII. hadtestnél.

Források[szerkesztés]

  • John Keegan: Az első világháború. Európa Kiadó, Budapest, 2010. ISBN 9789630788960
  • Galántai József: Az első világháború; Gondolat; Budapest, 1988. ISBN 9632820045

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Mulhouse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]