Egyesítő Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesítő Közösség
Unification Church DC.JPG
Eredet Dél-Korea
Alapítva 1954. május 1.
Alapító Mun Szonmjong
Ország Japán

Dél-Korea

Amerikai Egyesült Államok
Székhely 1078 Budapest, Hernád u. 35, Békeház
Technikai szám 0743

Az Egyesítő Közösség weboldala

A Szentlélek Társasága a Világ Kereszténységének Egyesítéséért, más néven Egyesítő Egyház vallási mozgalom, amelyet Mun Szonmjong (hangul: 문선명, RR: Mun Seon-myeong?, ismertebb nevén Sun Myung Moon), alapított 1954-ben Dél-Koreában.[1][2][3] Mun Szonmjong 2012. szeptemberi halála után felesége, Han Hakcsa (hangul: 한학자, RR: Han Hak-Ja?, ismertebb nevén Hak Ja Han Moon) vette át az Egyesítő Egyház vezetését.

Szerte a világon vannak tagjai, a legnagyobb számban Dél-Koreában és Japánban.[4][5] Az egyháznak hatalmas temploma található Szöulban.[6] A tagság létszámára vonatkozó becslések több százezertől néhány millióig terjednek.[7][8] Az egyháznak és tagjainak tulajdonában és üzemeltetésében olyan szervezetek vannak, amelyek politikai, kulturális, kereskedelmi, média-, oktatási és egyéb tevékenységeket végeznek. Az egyházait, illetve alapítóit gyakran érték kritikák politikai tevékenységeikért (különösen az Egyesült Államokban), melyek hangsúlya az antikommunista tanításokról és programokról az elmúlt években a két Korea újraegyesítésére helyeződött át .[9]

Az Egyesítő Egyház hittételeit a Divine Principle (Az Isteni Alapelv) című könyv foglalja össze, melynek legfőbb eltérései a nikaiai zsinat tanításaitól a Jézus küldetésével kapcsolatos tanítások, valamint a "jóvátétel" fogalmának hangsúlyozása. Az Isteni Alapelv tanúságot tesz egy egyetemes Isten létezéséről; minden ember, jók és gonoszok, élők és holtak megváltásáról; az Isteni gondviselés szempontjából értelmezi az Ószövetségi és Újszövetségi történelmet, Jézus küldetését és eredményeit, majd arra a következtetésre jut, hogy Koreában, a XX. században teljesedik be Krisztus második eljövetele.[10] Az Egyesítő Egyház tagjai szerint ez a visszatérő Messiás maga Mun Szonmjong.

Az Egyesítő Egyház nemzetközi vegyesházaságokkal és az abból eredő "igaz családokkal" próbálja megteremteni a világbékét és Isten eredeti eszményét, világszerte és Magyarországon is leginkább tömeges esküvőivel kapcsolatban kerül a hírekbe.[11][12]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 통일교 창립 56주년 기념식. newscj.com (koreaiul) (2010. jún. 14.) (Hozzáférés: 2014. máj. 20.) (html)
 2. Rome News-Tribune - Google News Archive Search
 3. The Telegraph - Google News Archive Search
 4. Az egyház saját jegyzéke 56 országban tüntet fel kapcsolattartókat.
 5. Sun Myung Moon "Több mint 150 országban vannak jelen, leginkább Koreában, Japánban és az Egyesült Államokban."
 6. 이코노미스트 “서울은 초대형 교회의 본산”. news.kbs.co.kr (koreaiul) (2011. okt. 16.) (Hozzáférés: 2014. máj. 20.) (html) arch
 7. A becslések szerint az egyháznak 1-3 millió tagja van (például [1]), de az egyházat tanulmányozó vallásszociológusok úgy vélik, hogy ezek a számok erősen túlzottak. A demográfia vallási vetületeire szakosodott Adherents.com Archiválva 2012. március 24-i dátummal a Wayback Machine-ben lap 1-3 millió közötti becslésekről számol be, valamint egy olyan forrásról, amely 250 000-et ad meg, illetve egy másikról, amely "százezrekről" beszél.
 8. Kivonat The Unification Church Studies in Contemporary Religion, Massimo Introvigne, 2000, Signature Books, Salt Lake City, Utah, ISBN 1-56085-145-7 Ez a könyv szintén 250 000-et nevezi meg, mint legjobb kutatói becslést.
 9. World Leaders and Millions of Citizens Call for Peace at Third Online Rally of Hope. (Hozzáférés: 2020. november 22.)
 10. Exposition of the Divine Principle, HSA-UWC, 1996 (ISBN 0-910621-80-2).
 11. Tömeges esküvők Dél-Koreában. (Hozzáférés: 2012)
 12. Maszk az új kiegészítő a koreai tömeges esküvőn. (Hozzáférés: 2020. február 7.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]