Egyesítő Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesítő Egyház
Eredet South Korea
Nemlelkészi vezető Krebsz Tibor
Tisztsége elnök
Alapítva 1954. május 1.
Alapító Mun Szonmjong
Ország Japán

Dél-Korea

Amerikai Egyesült Államok
Székhely 1062 Budapest, Bajza u. 54. mfszt. 2., Békeház
Technikai szám 0743

Az Egyesítő Egyház weboldala

A Szentlélek Társasága a Világ Kereszténységének Egyesítéséért, más néven Egyesítő Egyház vallási mozgalom, amelyet Mun Szonmjong (문선명), angol neve Sun Myung Moon, alapított 1954-ben Dél-Koreában.[1][2][3]

Szerte a világon vannak tagjai, a legnagyobb számban Dél-Koreában és Japánban.[4][5] Az egyháznak hatalmas temploma található Szöulban.[6] A tagság létszámára vonatkozó becslések több százezertől néhány millióig terjednek.[7][8] Az egyháznak és tagjainak tulajdonában és üzemeltetésében olyan szervezetek vannak, amelyek politikai, kulturális, kereskedelmi, média-, oktatási és egyéb tevékenységeket végeznek. Egyik jelentős média birodalma a Washington Post újság, melynek riporterei 1972. júniusában lebuktatták Nixon amerikai elnököt választásik csalások vádjaival oknyomozó riportokkal, mely később a Watergate botrány néven híresült el.

Az Egyesítő Egyház hittételeit a Divine Principle (Az Isteni Alapelv) című könyv foglalja össze. Hisznek egy egyetemes Isten létezésében; minden ember, jók és gonoszok, élők és holtak megváltásában; abban, hogy egy 20. századi koreai azt a küldetést kapta Jézustól, hogy teljesítsje Krisztus második eljövetelét.[9] Az Egyesítő Egyház tagjai szerint ez a Messiás maga Mun Szonmjong.

Az egyház szlogenje a " One Family Under God", azaz Egy család Isten színe előtt és többek között nemzetközi vegyesházasággokkal próbálják megteremteni a világbékét és Isten eredeti ideálját, mely tömegesen történik Koreában, Soulban tömegházasságok (mass marriages) keretében. Ott a fiatalok megkapják Isten áldását, melynek helyes alkalmazásával örökre együtt maradhatnak, a haláluk után, a szellemi világban is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 통일교 창립 56주년 기념식. newscj.com (koreaiul) (2010. jún. 14.) (Hozzáférés: 2014. máj. 20.) (html)
  2. Rome News-Tribune - Google News Archive Search
  3. The Telegraph - Google News Archive Search
  4. Az egyház saját jegyzéke 56 országban tüntet fel kapcsolattartókat.
  5. Sun Myung Moon "Több mint 150 országban vannak jelen, leginkább Koreában, Japánban és az Egyesült Államokban."
  6. 이코노미스트 “서울은 초대형 교회의 본산”. news.kbs.co.kr (koreaiul) (2011. okt. 16.) (Hozzáférés: 2014. máj. 20.) (html) arch
  7. A becslések szerint az egyháznak 1-3 millió tagja van (például [1]), de az egyházat tanulmányozó vallásszociológusok úgy vélik, hogy ezek a számok erősen túlzottak. A demográfia vallási vetületeire szakosodott Adherents.com Archiválva 2012. március 24-i dátummal a Wayback Machine-ben lap 1-3 millió közötti becslésekről számol be, valamint egy olyan forrásról, amely 250 000-et ad meg, illetve egy másikról, amely "százezrekről" beszél.
  8. Kivonat The Unification Church Studies in Contemporary Religion, Massimo Introvigne, 2000, Signature Books, Salt Lake City, Utah, ISBN 1-56085-145-7 Ez a könyv szintén 250 000-et nevezi meg, mint legjobb kutatói becslést.
  9. Exposition of the Divine Principle, HSA-UWC, 1996 (ISBN 0-910621-80-2).

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]