Eadwig wessexi király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edwig

Wessex királya
Uralkodási ideje
955. november 23. 959. október 1.
KoronázásaKingston-upon-Thames
956. január 26.
ElődjeEadred wessexi király
UtódjaI. Edgár
Életrajzi adatok
UralkodóházCerdic-ház
Született941
Wessex
Elhunyt959. október 1. (18 évesen)
Gloucester
NyughelyeWinchester Katedrális
ÉdesapjaI. Edmund wessexi király
ÉdesanyjaSzent Elgiva
Testvére(i)I. Edgár angol király
HázastársaÆlfgifu, wife of Eadwig
Gyermekeinem ismert
A Wikimédia Commons tartalmaz Edwig témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eadwig, vagy más néven Edwy, Edwin, melléknevén a Szép (941959. október 1.) 955-től haláláig Anglia királya. Edmund és Szent Elgiva legidősebb fia. Edwyt a nagyurak választották, hogy kövesse a trónon nagybátyját, Edredet. Rövid uralmát sorozatos családon belüli konfliktusok és az egyházzal való (leginkább Szent Dunstan és Odo érsek regnálása idején) ellenségeskedés jellemezték.

Egy legenda szerint Dunstannal a viszálya Edwy felszentelésének napján kezdődött, mikor nem akart találkozni az urakkal. Mikor végül Dunstan megtalálta a fiatal uralkodót, miközben egy előkelő hölggyel, Ethelgive-vel egymással el voltak foglalva. Edwy nem akart visszamenni az érsekkel a fogadásra. Ezen Dunstan feldühödött, s azt mondta, hívja a fiatal hölgyet utcalánynak. Mikor rájött, mit mondott a királynak, elmenekült, s visszavonult kolostorába, de Edwy Ethelgive biztatására követte őt, s kirabolta a kolostort. Dunstannak sikerült megmenekülnie, de Edwy haláláig nem tért vissza Angliába.

A király által elkövetett visszaélések miatt Mercia és Northumbria hivatalnokai, vezetői Odo érsekhez csatlakoztak, s Edwy bátyját, Edgárt támogatták. 957-ben Edwy elvesztette ellenük a csatát Gloucesternél, de ahelyett hogy az országot polgárháborúba sodorták volna, a nemesek megállapodtak, hogy a Temze folyása mentén kettéosztják az országot. Eszerint Edwy uralkodott északon, Edgar pedig a déli területeket irányította.

A hátralévő néhány évben Edwy a nála maradt területeket sokkal bölcsebben irányította, s jelentős ajándékokat adott az egyháznak. Nagyon fiatalon, 18 vagy 19 évesen meghalt, s őt bátyja és riválisa, Edgar követte a trónon, aki újból egyesítette a királyságot.

Uralkodásáról a Tolnai Világtörténelme című könyv a következőket írja:

Edvin ellen a nemessége nyilt lázadásban tört ki és letaszitotta a trónról. De nem kímélték meg a lázadók gyönyörü szép nejét, Ethelgivát sem, ezt Ottó [canterbury] érsek kolostorba záratta és csodaszép arcát tüzes vassal kisértetiesen borzalmassá égette, azután pedig számüzetésbe küldte. Amikor pedig a hőslelkü nő a számüzöttségből is visszatért, hogy férje oldalára álljon, az érsek emberei megint a kezükbe keritették és lábán bevagdalva az inakat, olyan rettenetesen összemarcangolták, hogy pár nap mulva a legirtózatosabb kinok között meghalt.[1] Kevéssel utána meghalt Edvin is, valószínűleg őtet is orgyilkosok ölték meg.
– Tolnai Világtörténelme[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 959 szeptemberében
  2. Tolnai Világtörténelme, Középkor I., szerkesztette: Dr. Mangold Lajos és Dr. Horváth Cyril, Budapest, A Magyar Kereskedelmi Közlöny, Hírlap- és Könyvkiadó Vállalat kiadása (Hasonmás kiadás, Kassák kiadó, Budapest, 1991), ISBN 963-7765-03-4, 422. oldal

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Eadred
Wessex királya
955959
Következő uralkodó:
Eadgar
Előző uralkodó:
Eadred
Essex királya
955959
Essex címere
Következő uralkodó:
Eadgar
Előző uralkodó:
Eadred
Kent királya
955959
Következő uralkodó:
Eadgar
Előző uralkodó:
Eadred
Sussex királya
955959
Következő uralkodó:
Eadgar
Előző uralkodó:
Eadred
Mercia királya
955957
Mercia címere
Következő uralkodó:
Eadgar
Előző uralkodó:
Eadred
Northumbria királya
955957
Northumbria zászlaja
Következő uralkodó:
Eadgar
Előző uralkodó:
Eadred
Kelet-Anglia királya
955959
Következő uralkodó:
Eadgar