Æthelbald merciai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Æthelbald
Aethelbald name on Ismere Diploma.jpg

Mercia királya
Uralkodási ideje
716 – 757
Elődje Ceolwald
Utódja Beornred
Életrajzi adatok
Elhunyt 757
Seckington[1], Anglia
Nyughelye Repton, Derbyshire
Édesapja Alweo
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Æthelbald témájú médiaállományokat.

Æthelbald (angolszászul: ÆþELBALD ALVVIHING MIERCNA CYNING), († 757, Seckington, Anglia), Mercia erőskezű királya 716757 között, a Humber folyó, és a La Manche csatorna között elterülő összes angolszász királyság államszövetségének a vezetője[1]. Dominanciáját az tette lehetővé, hogy Kent erőskezű királya, Wihred 725-ben meghalt, Ine, Wessex királya pedig 726-ban lemondott[1]. Uralma alatt London az essexi királyság helyett Mercia fennhatósága alá került[1].

Eawa király († 642) unokája, Alweo fia. Száműzöttből vált zsarnokká. Menekültként szerzetesek, remeték, szent életű emberek társaságát kereste. Trónra kerülve is megmaradt buzgó kereszténynek, de a testiség kísértéseinek nemigen tudott ellenállni. Bár bőkezűen bánt az egyházzal[1], 746-ban, vagy 747-ben mégis szemrehányó levelet kapott Szent Bonifáctól[1], és más, a mai Németország területén térítő angolszász püspököktől[1], akik kicsapongó életvitelét, és az egyházi előjogok megsértését kérték rajta számon[1]. Bonifác a fejére olvasta a királynak, hogy „kétszeresen vétkezik”, mivel királyi hatalmával visszaélve apácazárdákban olyan kegyeket erőszakol ki, amikhez egyébként nem jutna hozzá.

Gyámolította a szegényeket, betartatta a törvényt, és biztosította a rendet; 733-ban rabló hadjáratot vezetett a déli Wessex ellen, 740-ben pedig földúlta Northumbria jó részét, miközben az ország sokat zaklatott királya a piktekkel viaskodott (ez utóbbi győzelme után a Dél-Anglia királya, és a Britannia királya címet adományozta magának); 749-ben felmentette a templomokat mindenfajta közteher alól[1], kivéve a hidak javítását, és az erődépítést[1].

41 évnyi uralom után, 757-ben saját testőrei gyilkolták meg[1].

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Uralkodók és dinasztiák (kivonat az Encyclopædia Britannicából), Magyar Világ Kiadó, 2001, szerkesztette: A. Fodor Ágnes – Gergely István – Nádori Attila – Sótyné Mercs Erzsébet – Széky János, ISBN 963-9075-12-4, 18. oldal


Előző uralkodó:
Ceolwald
Mercia királya
716757
Mercia címere
Következő uralkodó:
Beornred