Dunkleosteus terrelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Dunkleosteus terrelli
Evolúciós időszak: 380–360 Ma
késő devon
A Dunkleosteus terrelli fejének a rekonstrukciója
A Dunkleosteus terrelli fejének a rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Placodermi
Rend: Arthrodira
Alrend: Brachythoraci
Alrendág: Coccosteina
Öregcsalád: Dinichthyloidea
Család: Dinichthyidae
Nem: Dunkleosteus
Lehman, 1956
Faj: D. terrelli
Tudományos név
Dunkleosteus terrelli
(Newberry, 1873)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Dunkleosteus terrelli témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dunkleosteus terrelli témájú kategóriát.

A Dunkleosteus terrelli a Placodermi osztályának az Arthrodira rendjébe, ezen belül a Dinichthyidae családjába tartozó faj.

A Dunkleosteus halnem típusfaja.

Jellemzői[szerkesztés]

Rajz a halról

A Dunkleosteus terrelli 380–360 millió évvel élt ezelőtt, a késő devon időszakban. Hossza 8–10 méter[1][2] és súlya 3,6 tonna súlyú volt.[3] volt, a kifejlett Dunkleosteus terrellinek nem nagyon akadt ellensége a nagy mérete miatt. Erőteljes felépítésű testén jól páncélozott fej ült. Teste áramvonalas és cápaszerű volt. A Dunkleosteus terrellinak nem voltak fogai, ehelyett két hosszú, tőrszerű képződmény ült az állkapocs elülső peremén. Az állkapocs kialakulásának egyik fontos fázisa figyelhető meg e nemnél. A fej külső páncélzatának néhány eleme mozgathatóvá lett a belülről hozzá tapadó izmok által és ízületek alakultak ki a csatlakozási pontoknál. A Dunkleosteus terrelli állkapcsa különleges módon működött, a hátsó ízesülés előre tolása nyitotta ki a szájat. Modern számítógépes elemzések szerint 1/50 másodperc alatt tátotta ki a száját, vagyis sok mai lesből vadászó, a szájnyitáskor létrejövő szívóerőt kihasználó halhoz hasonlít. Az állkapocs mozgathatóságának, izmoltságának kialakulása talán erre vezethető vissza.

Mindent megevett, ami elébe került. Tápláléka között szerepeltek a halak, cápák, sőt a kisebb fajtársai is. De a tápláléka nem mindig maradt meg benne, mert a kövületek mellett sokszor visszaöklendezett, félig megemésztett halak találhatóak. A pigmentsejtek az mutatják, hogy a háta sötét volt, míg hasi része ezüstös.

Főbb lelőhelyei[szerkesztés]

Az állat rekonstrukciója

E halfaj maradványait az Amerikai Egyesült Államokban (Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Kalifornia és Texas államok) és Európában fedezték fel. Mindegyik kövület a Frasni és a Famenni korszakokból származik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ancient Fish With Killer Bite. Science News. May 19, 2009.
  2. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 33. o (1999). ISBN 1-84028-152-9 
  3. Monster fish crushed opposition with strongest bite ever. The Sydney Morning Herald. November 30, 2006.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dunkleosteus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]

  • BBC-Science&Nature-Sea monsters facts