Duane Allman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Duane Allman
Duane Allman.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Howard Duane Allman
Született 1946. november 20.
USA Nashville, TN USA
Elhunyt 1971. október 29. (24 évesen)
USA Macon, GA USA
Pályafutás
Műfajok blues, blues-rock, soul, rock, dzsessz
Aktív évek 19611971
Együttes The Allman Brothers Band, Derek and the Dominos, Allman Joys, The Hour Glass
Hangszer gitár
Tevékenység
Kiadók Mercury, Capricorn

Duane Allman weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Duane Allman témájú médiaállományokat.

Howard Duane Allman (Nashville, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok, 1946. november 20.Macon, Georgia, 1971. október 29.): amerikai gitáros. Allmant sok szakértő a világ egyik legjobb gitárosnak tartja, a Rolling Stone magazin is minden idők tíz legjobb gitárosa közé sorolta be. Kiválóan használta a slide-technikát, de a hagyományos módon is szívvel-lélekkel játszott. Elismert stúdiózenész volt, majd megalapította és irányította az Allman Brothers Bandet. Kulcsszerepe volt a Derek and the Dominos egyetlen stúdióalbuma, a Layla and Other Assorted Love Songs felvételében. Beceneve "Skydog" volt.

Ifjúkora[szerkesztés]

Apja, Willis Allman az amerikai hadsereg őrmestere volt. Hároméves korában – mialatt családjával a virginiai Norfolk közelében élt – egy december 26-i rablás során egy veterán, akinek apja segíteni próbált, megölte Willist. Geraldine "Mama A" Allman fiaival visszaköltözött Nashville-be. 1957-ben a floridai Daytona Beach-be költöztek.

Halála[szerkesztés]

1971. október 29-én 17 óra 44 perckor Duane Allman nagy sebességgel haladt Macon főutcáján Harley Davidson Sportster motorkerékpárjával, amikor egy teherautó kijött elé egy másik utcáról és megállt az útkereszteződésben. Allman megpróbálta elkerülni az ütközést, de elvesztette az uralmát a motorkerékpár fölött. 20:40-kor a súlyos belső sérüléseibe belehalt. 24 évet élt.

Források[szerkesztés]

  • Szántó Gábor felelős szerkesztő. Ki kicsoda a külföldi rockzenében. Budapest: Ifjúsági Lapkiadó Vállalat (1982). ISBN 963-422-517-9 
  • Kovács László Gábor-Zakar Zoltán. Rocklegendák. Szombathely: Oskar Kiadó (1992). ISBN 963-8122-03-X 

További információk[szerkesztés]