Keskenyszájú orrszarvú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Diceros bicornis szócikkből átirányítva)
Keskenyszájú orrszarvú
Felnőtt orrszarvú a Ngorongoro Természetvédelmi Területen
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Orrszarvúfélék (Rhinoceriotidae)
Alcsalád: Rhinocerotinae
Nemzetség: Dicerotini
Nem: Hegyesorrú orrszarvúak (Diceros)
J. E. Gray, 1821
Faj: D. bicornis
Tudományos név
Diceros bicornis
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Fekete orrszarvú
  • Colobognathus Brandt, 1878
  • Keitloa Gray, 1868
  • Opsiceros Gloger, 1841
  • Rhinaster Gray, 1862
  • Rhinoceros bicornis Linnaeus, 1758
  • Rhinoceros cucullatus (Wagner, 1835)
Elterjedés
A keskenyszájú orrszarvú elterjedési területe   egész éves   kihalt   visszatelepített terület   támogatott telepítés, egész éves
A keskenyszájú orrszarvú elterjedési területe
  egész éves
  kihalt
  visszatelepített terület
  támogatott telepítés, egész éves
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keskenyszájú orrszarvú témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenyszájú orrszarvú témájú médiaállományokat és Keskenyszájú orrszarvú témájú kategóriát.

Portré

A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) az emlősök (Mammalia) osztályának páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjába tartozó faj.

Tévedésből fekete orrszarvúnak is nevezik, mivel legközelebbi rokonát, a szélesszájú orrszarvút (Ceratotherium simum) a búrok fehér orrszarvúnak nevezték, ezért megkülönböztetésként kapta a fekete nevet. Kéttülkűnek is hívják.

Előfordulása[szerkesztés]

Közép- és Dél-Afrikában, a Csád-tó és a Viktória-tó környékén őshonos. A 20. század utolsó harmadára állománya egész Afrikában megcsappant. 2010-ben példányszámukat 4 880 körülire becsülték. Becslések szerint 2015-ben 5042 és 5455 egyed közt volt a keskenyszájú orrszarvúk populációja.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Egy kifejlett fekete orrszarvú hossza 280–375 centiméter, marmagassága 132–180 centiméter, tömege átlagosan 800–1400 kilogramm.[2][3][4] Az öregebb hímek ennél jóval nagyobbra is megnőhetnek, tömegük elérheti a 2896 kilogrammot.[2] Bőre az elefántéhoz hasonlóan igen vastag, csupasz, kissé redőzött, szürkés vagy vöröses színű.

Alfajai[szerkesztés]

A keskenyszájú orrszarvúnak 5-8 alfaja van:

  • dél-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis bicornis) (Linnaeus, 1758) – száraz szavannákon honos; a Dél-afrikai Köztársaságon belül Nyugat-Fokföldtől egészen Limpopóig, valamint Namíbia déli részéig élt. Talán Lesothóban és Botswana déli részén is jelen volt; kihalt az 1850-es években.[5]
  • Diceros bicornis brucii Lesson, 1842 – kihalt a 20. század elején.
  • Diceros bicornis chobiensis Zukowsky, 1965 – talán még csak egy élő példánya létezik Botswana területén.
  • Diceros bicornis ladoensis Zukowsky, 1965 – nem ismert, ha még létezik; feltételezések szerint Kenyában még megtalálható.
  • nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis longipes) Zukowsky, 1949 – Északkelet-Nigéria, Csád délnyugati része, a Közép-afrikai Köztársaság és Kamerun északi felén élt; 2011-ben kihaltnak nyilvánították[6][7]
  • kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) Zukowsky, 1965 – eredetileg Etiópia, Szomália, Tanzánia és Kenya területein élt; betelepítették a Dél-afrikai Köztársaságba és Ruandába
  • közép-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis minor) (Drummond, 1876) – az eredeti előfordulási területe Nyugat- és Dél-Tanzánia, továbbá Malawin keresztül Zambia, Zimbabwe és Mozambik, valamint a Dél-afrikai Köztársaság északi és keleti részei voltak. Talán a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén, Észak-Angolában és Kelet-Botswanában is élt. Manapság Tanzánián kívül a Dél-afrikai Köztársaság északkeleti részén, Zimbabwéban és Szváziföldön van jelentősebb állománya. Malawiból, Botswanából és Zambiából kiirtották, de azóta visszatelepítették. Ez a legnagyobb számban fennmaradt alfaj.
  • délnyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis occidentalis) (Zukowsky, 1922) – eredeti előfordulási területe Észak-Namíbia és Dél-Angola; betelepítették a Dél-afrikai Köztársaságba.

Életmódja[szerkesztés]

A szavannákon igen könnyen mozog, de térlátása nagyon fejletlen, ezért megközelítése a szabadban állatnak-embernek egyaránt veszélyes. Még egy oroszlánnal is könnyen elbánhat, hegyes szarvával felnyársalja. A fiatalon befogott példányok mindezek ellenére könnyen szelídíthetők. Növényevő, főleg a bokrokról szedi össze táplálékát, ellentétben rokonával, amely inkább a földről legel. A keskenyszájú orrszarvú fogságban 40 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 4–5, a hím 7–8 éves korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 450–470 napig tart. Egyszerre 1 utódot hoz világra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rekordszámú orrszarvút mészároltak le tavaly. origo.hu. (Hozzáférés: 2016. március 10.)
  2. a b (1994) „Diceros bicornis”. Mammalian Species (455), 1–8. o. DOI:10.2307/3504292.  
  3. Kurnit, Jennifer: 'Diceros bicornis black rhinoceros. Animaldiversity.ummz.umich.edu
  4. Black Rhinoceros Archiválva 2014. december 2-i dátummal a Wayback Machine-ben., Arkive
  5. (1978) „The extinct Cape Rhinoceros, Diceros bicornis bicornis (Linnaeus, 1758)” (PDF). Säugetierkundliche Mitteilungen 26 (2), 117–126. o.  
  6. http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15663982
  7. Egy állatfajjal szegényebb lett a világ. [2011. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 12.)

Források[szerkesztés]