Keskenyszájú orrszarvú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Keskenyszájú orrszarvú
Ngorongoro Spitzmaulnashorn edit1.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Orrszarvúfélék (Rhinocerotidae)
Alcsalád: Rhinocerotinae
Nemzetség: Dicerotini
Nem: Hegyesorrú orrszarvúak (Diceros)
Gray, 1821
Faj: D. bicornis
Tudományos név
Diceros bicornis
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Fekete orrszarvú
  • Colobognathus Brandt, 1878
  • Keitloa Gray, 1868
  • Opsiceros Gloger, 1841
  • Rhinaster Gray, 1862
  • Rhinoceros bicornis Linnaeus, 1758
  • Rhinoceros cucullatus (Wagner, 1835)
Elterjedés
Black Rhinoceros area.svg
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Keskenyszájú orrszarvú témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenyszájú orrszarvú témájú médiaállományokat és Keskenyszájú orrszarvú témájú kategóriát.

Portré

A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe és az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjába tartozó faj.

Tévedésből fekete orrszarvúnak is nevezik, mivel legközelebbi rokonát, a szélesszájú orrszarvút a búrok fehér orrszarvúnak nevezték, ezért megkülönböztetésként kapta a fekete nevet. Kéttülkűnek is hívják.

Előfordulása[szerkesztés]

Közép- és Dél-Afrikában, a Csád-tó és a Viktória-tó környékén őshonos. A 20. század utolsó harmadára állománya egész Afrikában megcsappant. 2010-ben példányszámukat 4 880 körülire becsülték. Becslések szerint 2015-ben 5042 és 5455 egyed közt volt a keskenyszájú orrszarvúk populációja.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Egy kifejlett fekete orrszarvú hossza 300-375 centiméter, marmagassága 140-180 centiméter, tömege átlagosan 800-1400 kilogramm. Az öregebb hímek ennél jóval nagyobbra is megnőhetnek, tömegük elérheti a 2200-2900 kilogrammot. Bőre az elefántéhoz hasonlóan igen vastag, csupasz, kissé redőzött, szürkés vagy vöröses színű.

Alfajai[szerkesztés]

A keskenyszájú orrszarvúnak négy elismert alfaja van.

  • Diceros bicornis michaeliKelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú, eredetileg Szudán, Etiópia, Szomália, Kenya és Tanzánia északi részének szavannáin élt, mára egy kis létszámú állománya maradt Tanzániában.
  • Diceros bicornis longipesNyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú, korábban Nyugat-Afrika szavannás vidékein fordult elő. Ez volt a legritkább és leginkább veszélyeztetett alfaj- kihalt 2011-ben[2][3]

Életmódja[szerkesztés]

A szavannákon igen könnyen mozog, de térlátása nagyon fejletlen ezért megközelítése a szabadban állatoknak és az embernek egyaránt veszélyes. Még egy oroszlánnal is könnyen elbánhat, hegyes szarvával felnyársalja. A fiatalon befogott példányok mindezek ellenére könnyen szelídíthetők. Növényevő, főleg a bokrokról szedi össze táplálékát, ellentétben rokonával, amely inkább a földről legel. A keskenyszájú orrszarvú fogságban 40 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 4-5, a hím 7-8 éves korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 450-470 napig tart. Egyszerre 1 utódot hoz világra.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]